Orgelman Zico van Pareen zal geen fijne herinnering overhouden aan het ‘concert’ dat hij donderdagmiddag 16 april in Oostzaan ten beste gaf.

Van de ter plekke verschijnende Boa’s kreeg hij een boete van € 390,- aldus de woordvoerder van de gemeente Oostzaan.

De bekeuring is niet uitgedeeld vanwege het overtreden van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) zoals eerder werd gesteld, maar vanwege een overtreding van het Wetboek van Strafrecht. Karel Dronkert, de communicatieadviseur van de gemeente Oostzaan:

“Er is sprake van overtreding van het Wetboek van Strafrecht vanwege het niet opvolgen van een bevel van een ambtenaar.”

Het bevel om te stoppen met draaien omdat hij geen vergunning had, werd gegeven aan de Draaikolk, waar de orgelman even speelde omdat hij te vroeg was voor het optreden waarvoor hij naar Oostzaan was gekomen.

Karin en Mark Schurer hadden hem ingehuurd om een half uur muziek te maken voor hun jarige moeder. Het optreden vond plaats op een niet-openbaar pleintje en zou dus volgens Karin Schurer en orgelman Van Pareen geen probleem op moeten leveren. Volgens Dronkert is het echter ‘discutabel’ of het hier wel om een privéterrein gaat.

Twee Boa’s die later bijgestaan werden door twee politiemannen “maakten er meteen op autoritaire wijze een einde aan” aldus Mark Schurer. Dronkert zei gister tegen De Orkaan dat er geen vergunning was aangevraagd voor ‘het evenement’ en dat Van Pareen het aanbod van de Boa’s om telefonisch alsnog een vergunning te krijgen tot twee keer toe heeft geweigerd. Ook zou de orgelman zowel bij de Draaikolk als bij de Lishof ‘zijn aangetroffen’. Mensen van de Lishof ontkennen daar een orgel te hebben gezien.

Bekeuring

Dat hij op privéterrein optrad maakt volgens Dronkert niet uit:

“In het kader van de APV hoor je een melding te hebben gedaan en toestemming te hebben. De bekeuring wordt uitgeschreven op basis van die APV.”

Het niet voldoen aan de APV werd later ‘opgeschaald’ naar overtreding van het Wetboek van Strafrecht, waarin staat dat een bevel ‘krachtens wettelijk voorschrift’ moet worden opgevolgd. De APV bevat een verplichting om evenementen aan te melden (Artikel 2:25) en een draaiorgel voor de deur is kennelijk een evenement.

Van Pareen ontkent met klem dat hem het aanbod is gedaan om ter plekke een vergunning aan te vragen. Een getuige die zich bij De Orkaan gemeld heeft bevestigt dat: “hij heeft niet het aanbod gekregen om telefonisch contact te zoeken om alsnog een vergunning aan te vragen.”

Telefonische vergunning

In een latere verklaring laat de gemeente Oostzaan weten dat wel het aanbod is gedaan om een vergunning telefonisch te regelen:

“De betreffende orgelman is eerst rijdend langs de Lishof gesignaleerd en is daarna, naar aanleiding van een melding, aan de Draaikolk staande gehouden toen hij muziek ten gehore bracht. Hij bleek niet over een vergunning te beschikken. Hij heeft toen het aanbod gekregen om ter plaatse, want dat kan telefonisch, alsnog een vergunning in het kader van de APV te regelen. Op die manier had hij zonder probleem alsnog zijn activiteiten kunnen vervolgen. Dat aanbod is gedaan, omdat ook wij willen meedenken in zo’n geval. De orgelman heeft dat aanbod geweigerd.

Daarop heeft de orgelman een officiële waarschuwing en het bevel gekregen, zo heet dat officieel, om een en ander alsnog in orde te maken. Als hij dat niet zou doen, zo is hem aangegeven, zou hij wel een boete krijgen.

Echter, toen de orgelman later werd aangetroffen bij de jarige mevrouw, bleek hij nog steeds geen vergunning te hebben geregeld, terwijl hij dat wel snel had kunnen doen en in dat geval ook medewerking had gekregen van ons. Daarmee heeft hij dus ‘opzettelijk een bevel van een toezichthouder genegeerd’. Voor dat feit heeft hij uiteindelijk een boete gekregen. Op dat moment was de APV zelf al niet meer aan de orde.”

 Meerhof op de koffie

Toch worden er pogingen ondernomen om de zaak goed af te sluiten:

 “Wij vinden het voor de jarige en de familie van de jarige heel jammer en vervelend dat het zo heeft moeten lopen. Zij kunnen hier niets aan doen en hebben van ons ook geen boete gehad. Burgemeester Meerhof zal contact opnemen met de familie om een en ander onder een kop koffie met elkaar te bespreken.”