Lees Zaans! Eind maart riepen we samen met het Gemeentearchief op om een foto van je Zaanse boekenplank te sturen. Daaraan werd massaal (17 keer!) gehoor gegeven.
Vandaag de derde editie, met zeven nieuwe Zaans boekenplanken/kasten.
Voor sommigen was het een reden alles eens fris te herschikken waardoor er weer een paar nuttige uurtjes besteed werd aan iets anders dan aan ‘de huidige situatie’.
Wie daardoor geïnspireerd raakt om ook eens te kijken naar het Zaans dat bij jou op de plank staat, dan zijn wij blij als je daarvan een foto stuurt! Mail je Zaanse boekenplank naar: Gemeentearchief@zaanstad.nl of naar deorkaan@gmail.com we maken er een mooi tijdsbeeld van.
Ton Tulleken:
“Ik wil graag mijn Zaanse boekenplank(en) tonen. Op mijn 12de jaar kocht ik van mijn verjaardags- en klusjesgeld mijn eerste Zaanse boek, ‘Zaandam 150 jaar stad’. Niet veel later kreeg ik van een oom het boek ‘De Zaanstreek’ van mr. Dirk Vis. Dit was het begin van mijn collectie Zaanse lectuur die in het begin niet snel groeide omdat in de zestiger en zeventiger jaren niet bijzonder veel verscheen. Wel slaagde ik er in om in 1965 een origineel exemplaar uit 1794 van Loosjes (Zaanlandsche Dorpen) te bemachtigen, niet wetende dat enkele jaren later het boek in facsimile op de markt zou komen. De laatste decennia lijkt er geen eind te komen aan de stroom Zaanse publicaties wat er toe heeft geleid dat mijn boekenkast al enige tijd vol is en ik een aantal boeken elders in huis een plaats moet geven.”
Orkaan-redacteur Piet Bakker:
“Twee oude werkjes: ‘De Zaanstreek’ van mr. D. Vis en ‘Trade & Industry of the Zaan’, ruim 100 jaar oud en waarschijnlijk een van de eerste voorbeeldn van City Marketing voor de streek. Verder de foto-boeken van de gebroeders Krijt, twee lyceum-boeken en Piloot Strom, een sf-strip van Oost-Knollendammer Henk Sprenger (vooral bekend van Kick Wilstra, maar die staat op een ander plankje).”
Bij Ruud Meijns staat alles door elkaar: Zaansche Dorpen naast Frank Zappa, ‘Bezetting en Verzet in de Zaanstreek’ naast Alexander de Grote. Zaandam in de Middeleeuwen naast Gustav Mahler.
Korte samenvatting van de kast van Han Lieshout: Krommenie, Krommenie, Krommenie.
Bomvol boeken (en beeldjes) van Gerard Beerman: De Rode Zaan, Oosterbaan, Boekenoogen, Frans Mars, Lyceum, Zaan Spits Broeders (!), Klaas Woudt, Erik Schaap, Van Heynsbergen…
Hendrik de Reus: vijf keer Verkade, Blees aan de Westzijde (Geschiedenis van de Molenbuurt), De Zaansche Molen, Ach Lieve Tijd, Oosterbaan, Zaandijk.
Ton Lameijer: Adieu Zaandam, de Glorie van Zaandam, de polder Westzaan..