Ik moest nog lang nadenken over het commentaar dat de heer L. Dirksen vorige week gaf op het artikel over het onderzoek, dat de gemeente Oostzaan start naar de integriteit van voetbalclub OFC.
Hij noemde de relatie politiek-voetbal een gevaarlijke combinatie.
Door Anneke van Dok
Ik moet hem daarin gelijk geven als ik terugdenk aan de incidenten uit het verleden, maar ook aan mijn eigen ervaringen als burgemeester in steden met amateurclubs en betaald voetbal (waaronder Telstar en Ajax). Toch ben ik het niet met hem eens, dat alleen de KNVB het voor het zeggen heeft.
De gevaarlijke lading in de combinatie voetbal- politiek wordt niet veroorzaakt door het spel en zelfs niet door de knikkers die ermee gemoeid zijn. De maatschappelijke waarde van de club, de betrokkenheid van honderden burgers en de inzet van vele vrijwilligers geven menige sportvereniging een streepje voor bij een gemeentebestuur. De positieve houding ten opzichte van voetbal is soms zo dominant, dat creativiteit en vergaande welwillendheid worden toegepast, waar andere verenigingen veel strenger worden behandeld.
Ik herinner me uit elke gemeente waar ik bestuurder was, de discussies over financiële steun, over KNVB- eisen voor de bouwkundige kwaliteit van het stadion, de coulance met betrekking tot het parkeergedrag van voetbalbezoekers en de omvang van de politie-inzet. Wanneer er een vertrouwensbreuk ontstaat, wordt zowel het gemeentebestuur als het bestuur van de vereniging kwetsbaar. In die situatie moeten zaken worden rechtgetrokken, waarin beiden scheef gingen door te veel verstrengeling van belangen en te weinig controle.
Eigenlijk zou een regelmatig onderzoek naar clubs met grote maatschappelijke impact, een normale zaak moeten zijn. Liefst wanneer er nog geen vuiltje aan de lucht is. De KNVB gaat over het spelletje en alle spelregels die daarbij horen. De gemeente dient het algemene belang, waarin de voetbalclub zo’n belangrijke plaats inneemt en waarbij ook de financiële verhouding glashelder moet zijn.
Archieffoto van politie bij OFC-terrein
Los van het feit dat u met laatste alinea volkomen gelijk heeft is het toch zo dat de KNVB een BOND is. En de leden zijn de aangesloten voetbalclubs die spelen volgens de door de FIFA en UEFA opgestelde regels. Zich misdragende leden kunnen door de Bond worden geschorst of geroyeerd. Verenigingen laten verbieden door de overheid of politiek is een moeilijke zaak. Kansloos.......Hells Angels, Satudarah, Martijn...Voorbeelden te over waarbij maatschappelijk ongewenste clubs jaren hun gang konden gaan en alleen via de Hoge Raad konden worden gestopt.
Gelukkig heeft de KNVB makkelijker mogelijkheden om zich misdragende leden te schorsen of te royeren:Turkyem Spor, Young Boys, dichterbij ZTS en onlangs Papendorp en DWSV. De Bond is niet blind, gezien de door mij genoemde voorbeelden.
Als, ja als de gemeente Oostzaan zich een aantal jaren terug wat nadrukkelijker had bemoeid met de stichtingen waar een haar nu onwelgevallige bestuurder hoge functies bekleedde, was het nu niet ontaard. Ooit namen mijn mederaadsleden en ik een besluit om OFC een stuk grond te verhuren met toestemming om er een clubhuis met trainingshal te bouwen. Dat was In het bebop tijdperk(1978) dus ver voor de Bibob. Wezenlijk is er niets veranderd. OFC huurt dat stukje grond nog steeds, alleen het clubhuis schijnt juridisch elders gestald te zijn. Niets Bibobabels aan. Bibob komt mijn insziens pas aan de orde als er vergunningen of huurcontracten verlengd moeten worden. Maar om dan maar gelijk de op een na grootste (jeugd)club van Oostzaan de nek om te draaien? Dick Marinus Sr refereerde aan krachtige bestuurders bij OFC uit het verleden. Ik denk dat ook krachtige wethouders van Oostzaan uit dat zelfde verleden van CPN, VVD en PvdA de nu ontstane situatie op haar juiste waarde hadden geschat: Opgeblazen en aangewakkerd door politici. Met welke belangen vraag ik mij dan af.