25 Jaar geleden dagdroomden mijn man en ik over een geluidsregistratiesysteem dat overvliegend luchtverkeer boven ons huis in Assendelft permanent zou kunnen detecteren en registreren, zonder daar zelf mee in de weer te hoeven zijn. Want zo zouden we kunnen openbaren, hoe erg die overlast eigenlijk was.

Het bleef helaas bij dromen, maar dankzij de technische vooruitgang is er nu ineens toch zicht op zo’n permanente meting van vliegtuigherrie. De eerste stap daartoe werd gezet door de actievelingen van SchipholWatch.

Door Winnie de Wit

SchipholWatch heeft samen met Roelof Meijer een App voor de smartphone gelanceerd, waarmee je zelf het aantal decibellen kunt meten dat een vliegtuig veroorzaakt, en vervolgens met één druk op de knop door kunt geven aan de database die aan dat programma hangt.

Met deze Explane-App metend, noteerden wij samen met andere gebruikers uit ons postcodegebied 1566 maar liefst een gemiddelde van 70dB. Terwijl wij volgens de papieren norm minder dan 58dB ‘last’ zouden hebben. Afgelopen weekend meldde SchipholWatch.nl dat zij, dankzij het koppelen van die Explane-App aan de meest simpele computer, over enkele weken een apparaat kunnen leveren, dat voor ca. € 150 alle overkomende vliegtuiggeluiden meet, en deze doorgeeft aan de database.

De Saense Onderwonenden Schiphol – werkgroep-SOS – is hier ontzettend blij mee. Zelf zullen wij zeker zo’n apparaat aanschaffen, en het is de intentie van Kontakt Milieubeheer Zaanstreek – KMZ – waar de SOS-werkgroep toe behoort, om er ook een of twee aan te schaffen. Zo kunnen we in de Zaanstreek eindelijk zelf metingen verrichten, onafhankelijk van die Schiphol-slager die alsmaar zijn eigen vlees keurt.

Overtreding

We mogen hopen dat het klopt wat er dankzij jarenlang onderzoek van de juristen van MOB, Mobilisation for the Environment, op 15 september werd geopenbaard. Behaalden zij eerst bij de Raad van State een overwinning omdat geoordeeld werd dat de PAS-regeling onrechtmatig was, nu toonden zij ook aan, dat het Ministerie van I en W inzake Schiphol willens en wetens in overtreding is aangaande de Wet op de Natuurbescherming: slechts 400.000 van de 500.000 vluchten blijken wettelijk toegestaan.

Op de hoogte blijven of in actie komen aangaande vliegtuigoverlast? Er zijn meerdere opties, te weten:

  • Voor wie de overlast van het vliegverkeer beu is, of op de hoogte wil worden gehouden van de acties van de SOS-werkgroep: meld dit dan aan soszaanstreek@gmail.com.
  • De handhavingsactie van MOB – m.b.t. tot het overtreden van de Wet op de Natuurbescherming door Schiphol – kun je kracht bij zetten. Kost ca. tien minuten tijd.
  • Mobilisation for the Environment kun je ook financieel ondersteunen in hun juridische strijd tegen ‘gesjoemel’ door de overheid.
  • Wil je zelf gaan meten? Installeer dan de ExplaneApp op je smartphone. Zo draag je bij tot het inzichtelijk maken van de werkelijke overlast. Wil je deze vrijwilligersorganisatie financieel ondersteunen, dan vind je daar uitleg over op de website.
  • Wil je misschien ook zo’n permanente meter aanschaffen? Meld je dan via info@schipholwatch.nl
  • Wil je vliegtuigoverlast melden, maar niet de veel te ingewikkelde website van BAS gebruiken? Mail dan gewoon naar info@mailbas.nl
  • Je kunt daarnaast ook nog melding maken via milieuklachten.
  • Verder is er een website die voor jou klachten bij BAS in kan dienen over vliegtuigen die te laag overkomen.
  • Ook kun je nog de oproep van Natuur & Milieu steunen voor eerlijke belasting op vliegtickets.