In maart appte onze burgemeester een viertal raadsleden Marianne, Harrie, Peter en Juliette over een zaak die zij besproken hadden. Hij meldde daarin dat hetgeen er over tafel was gegaan onder geheimhouding viel.
Vanavond, tijdens de raadsvergadering, dienen de vier partijen die het kwartet vertegenwoordigt*, een motie in. Ze vragen aandacht voor het geheimhoudingsbeleid van Zaanstad.
Over dat beleid kan een hoop gezegd en geschreven worden en de indieners zouden best een punt kunnen hebben. Iets zou geheim moeten zijn, of openbaar.
Wat wringt in de motie, die bestaat uit zo’n driehonderd woorden, is dat er drie keer het woord ‘fatsoen’ voorbijkomt.
De eigen zwart/wit stelling wordt daarbij ondergraven door de stelling dat er binnen de raad fatsoensnormen met elkaar zijn afgesproken, waarbinnen zaken ‘vertrouwelijk’ behandeld kunnen worden. De keiharde ‘geheim of openbaar’ grens wordt daarmee vervangen door een boterzacht prutje niks.
Maar waar de motie van de vier partijen, wat mij betreft, echt de bocht uitvliegt is bij het plaatsen van een screenshot van app-verkeer met burgemeester Hamming. De inhoud samenvatten was niet genoeg. Er moest beeld bij.
(Hier had het screenshot kunnen staan, maar ik zag ervan af)
Openbaarheid van bestuur is goed, maar het beeld van appverkeer van collega’s delen met de gemeenschap… dat is hetzelfde als stiekem camera’s of microfoontjes plaatsen en de inhoud openbaar maken.
Dat vind ik vrij onveilig en onfatsoenlijk in een beschaafde samenleving.
Dag Merel,
Altijd leuk om jouw mening te lezen, heg zet ons weer op scherp maar ik wil wel wat recht zetten, als dat mag.
De app was al openbaar gemaakt op 8 juli, dus het was al gedeeld met de gemeenschap. Dus dat kan je deze motie(of de indieners daarvan), niet aanrekenen. En idd fatsoen....afspraken die je met elkaar maakt en daar zorgvuldig mee omgaan? Dat is ver te zoeken in Zaanstad. Dat mogen de inwoners dan toch wel weten?
Maar gelukkig zijn we het eens over de kern van de motie. Iets is of geheim, of niet!
Helaas kon de motie niet in stemming worden gebracht, omdat er geen rijd meer was, wordt vervolgd.