Afvalverwerker HVC heeft een vergunning van minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat gekregen om aardwarmte op te sporen in het ‘gebied Velsen’.
Dat gebied ligt in Uitgeest, Heemskerk, Beverwijk, Zaanstad en Velsen. De oppervlakte van het gebied is 40,15 vierkante kilometer.
Zaanstad (een stukje Assendelft) ligt wel in het gebied, maar HVC schrijft in een reactie dat er geen activiteiten in Zaanstad zijn. De vergunning is voor het warmtenet IJmond waarbij woningen in Velsen, Heemskerk en Beverwijk, gebruik gaan maken van de restwarmte van Tata Steel en warmte vanuit een geothermiebron (in combinatie met een tuinder).
De website van Nieuwe Oogst meldt dat HVC binnen twee jaar een werkprogramma moet voorleggen aan het ministerie zodat in het derde jaar geboord kan worden.
HVC kreeg eerder vergunningen voor de regio’s Den Helder en Lelystad. In het Westland verwarmt HVC al kassen met aardwarmte. Daar wordt op een diepte van 4 kilometer geboord. Ook Alkmaar, Langedijk en Heerhugowaard zijn proefgebied, in het kassengebied Alton in Heerhugowaard wordt op 10 januari het eerste tuinbouwbedrijf officieel aangesloten.
HVC levert nu al warmte via warmtenetten in Alkmaar, Heerhugowaard, Langedijk, Dordrecht en Zaanstad aan duizenden woningen en bedrijven volgens het bedrijf.
Een interessante ontwikkeling. Als ik het goed begrijp vinden tuinders geothermie een alternatief voor gebruik van bijvoorbeeld aardgas.
Zou dit ook gelden voor huishoudens?