Afgelopen donderdag, 15 november, is Jan Willem Kaaijk (51) overleden in de hospice in Krommenie. Hij zei dat hij de zon in zijn zak had. Dat klopt, maar hij droeg ook een tijdbom in zijn hoofd.

Vanuit De Orkaan voelen we de drang om aandacht aan hem te besteden, terwijl veel mensen misschien nog nooit van hem hebben gehoord.

Het kan heel goed kloppen dat je zijn naam niet kent, want Jan Willem Kaaijk was een man die zichzelf niet op de voorgrond drong. En toch denken wij dat veel mensen hem kennen. Bijvoorbeeld door de Vogelopvang in Krommenie, of van de kerstster in Zaandam, of van het mooie toegangshek tot het Volkspark, van het staal rond het sluiswachtershuisje, of gewoon als iemand die een leeg blikje opraapt van de straat, en het in de vuilnisbak gooit.

De eerste keer dat wij Jan Willem zagen – daar zijn we eerlijk in – zetten we hem weg als ‘glad’. Puur gebaseerd op zijn voorkomen: hij was op een stoere manier knap. Daar kwamen we van terug toen hij zijn tanden zette in De Vogelopvang. Dat stoere en knappe bleef, maar ‘glad’ was nooit zo misplaatst.

Voor De Orkaan was hij tipgever met een oog voor nieuws. De ijsvogel kwam landelijk bovendrijven via hem, we hadden de wereldprimeur van het logo van Ahold/Delhaize, maar ook in drijvende zonnepanelen en pollers herkende hij het verhaal.

Kaaijk Metaalbewerking, staat op nummer 4 in onze ‘oudste bedrijven lijst’. Jan Willem was betrouwbaar en nooit zomaar afwezig. Zijn medewerkers waren dus verbaasd toen hij in december 2016 de reparatie van het scharnierpunt van de kerstster bovenop de Saentoren aan hen had overgelaten. Dit was a-typisch omdat die ster hem aan het hart ging.

Het bleek helemaal mis te zijn. Hij had er zijn best voor moeten doen de waarheid boven tafel te krijgen omdat hij nooit bij de dokter kwam. Het dossier was flinterdun, en als bevlogen ondernemer waren klachten die niet lijken te kloppen, waarschijnlijk stress-gerelateerd.

In januari 2017 nam Jan Willem ineens een dagje vrij. Zijn zus werkt in het OLVG. Zij wist dat hij nooit zomaar hulp zou vragen. Jan Willem geeft juist hulp. Ze regelde een scan en binnen een halfuur wisten ze dat het fout zat. Er bleek een tumor in zijn hoofd te zitten van het soort dat niet schoon weg te krijgen is. Jan Willem onderging een operatie, in de wetenschap dat het ding in zijn hoofd uitschieters had.

We maken een sprong naar het nu.

Ook in de tijd die tussen toen en zijn overlijden lag, koesterde hij de waarde van de vrijheid om bezig te zijn op alle gebieden, als sociaal mens en als ondernemer. De grens was minimaal, maar zijn gezin was alles.

Jan Willem heeft ervoor gezorgd dat hij de wereld mooier achterliet dan hoe hij haar aantrof. Maar wat hadden we graag veel langer van hem willen genieten.

__________________________

Donderdagavond van 19:00 uur tot 20:30 uur is er in de smederij op het Krimp 13 in Zaandam, gelegenheid om afscheid te nemen en te condoleren.

Op vrijdag 23 november om 11:30 uur wordt Jan Willem herdacht in Het Theater van Taets aan de Hemkade 16 in Zaandam. Hij zal in besloten kring worden begraven.

Jan Willem tijdens zijn afscheid van De Vogelopvang in mei 2016. De foto werd gemaakt door Rein Wasscher.