Het bericht dat het Noordhollands Dagblad nog minder prioriteit gaat geven aan het kleine lokale nieuws, kwam bij mij hard aan. Niet zozeer als oud- journalist van De Typhoon van weleer die geen enkel Zaans nieuwsfeit miste, maar als oud- burgemeester.
Lokale democratie verliest zijn bodem, wanneer de stadsverslaggeving op een laag pitje wordt gezet. Kranten die ooit in het verzet, uit idealisme en met inzet van eigen leven, werden opgericht, worden nu als derivaten verhandeld door mediamagnaten. Ze kunnen de plaats waar hun product verschijnt niet eens op de kaart aanwijzen.
Een regionale krant is geen commercieel product, geen stripblaadje, dat je kunt uitruilen tegen een glossy blad, maar een maatschappelijke pijler van onvervangbare waarde.
Er bestaat geen groot of klein nieuws, net zomin als de beslissingen van een regering of provinciaal bestuur meer gewicht hebben dan een gemeenteraadsbesluit. Sterker nog, de burger wordt alle dagen direct getroffen door het beleid van het gemeentehuis, terwijl landelijke en provinciale besluiten een veel globaler effect hebben.
Er is geen enkele goede reden te vinden, om de lokale verslaggeving te minimaliseren of lager te waarderen. En toch is het al in verregaande mate gebeurd. Niet alleen is het aantal regionale dagbladen gehalveerd en de ruimte voor plaatselijk nieuws beknot. Ook is de kritische massa van verslaggevers, tipgevers en correspondenten bijna opgedoekt. Dat krijg je nooit meer terug! Tenzij overheden de bedreiging van het democratisch gat nu inzien en maatregelen treffen.
Een regionale krant vervult, behalve als nieuwsbrenger en horzel in de pels van het gemeentehuis, ook nog een andere belangrijke functie: die van verbinder en behoeder van de cultuur en identiteit van de plaatselijke samenleving. Door recensies te schrijven over harmonieconcerten en amateurtoneel. Door de verrichtingen van sportverenigingen en sporters te verslaan en door aandacht te schenken aan het verleden, dat zo vaak de context vormt voor een actueel bericht. Ik weet het uit ervaring; zowel als journalist als burgemeester. Gewone mensen, waarover Marc Rutte zo graag spreekt, voelen zich door die verbindende functie van de streekkrant aangesproken.
Ik geef toe, in dit stukkie kan er geen grapje af. Dus vertel ik er op de valreep toch maar eentje:
Toen ik als leerling- journalist de Westzanerdijk op werd gestuurd om voorbijgangers naar hun mening over het Westelijk havengebied te vragen, gebeurde er het volgende: ik stelde mij aan een ouder echtpaar voor als verslaggeefster van De Typhoon en vroeg naar hun mening. De echtgenoot antwoordde na kort beraad: `We benne geabonneerd op de Zaanlander en dat willen we maar zo houden juffrouw.’
Wie had toen kunnen denken dat beide kranten een kwart eeuw later niet meer zouden bestaan.
Gelukkig kan ik nu vrijuit schrijven in de puur Zaanse Orkaan.
Natuurlijk heeft mevrouw van Dok gelijk. De gemeenschap bestaat toch niet alleen uit de jeugd die geen krant meer zou lezen zoals in een eerdere reactie gesteld werd. Heel veel mensen uit de groep volwassenen van alle leeftijden lezen deze kranten met veel plezier.
Het vervelende van al dit soort bezuinigingen is dat het zo lastig is om terug te draaien.
Ik geef Mevrouw van Dok volledig gelijk,
Wat er nu overblijft is oppervlakkig geneuzel verpakt in sponsored journalism.
Met nieuws heeft het weinig te maken ...maar alles met vullen van portemonnees...de verkeerde..
Schei toch uit zeg... de jeugd leest al helemaal geen kranten meer en mijns inziens ook niet meer van deze digitale tijd. Er zijn zoveel (regionale) nieuws-sites, daar kan de krant niet meer tegen op. Je ziet het ook om je heen, het aantal abonnees neemt schrikbarend af... Een krant brengt ook altijd oud nieuws. Vroeger was dat HET medium, maar nu helemaal achterhaald.
Voor louter nieuws heb je een krant al lang niet meer nodig. Maar waar een krant onmisbaar voor is, dat is achtergrond informatie. Meningen, opinies en dan niet van het schreeuwerige soort dat je op fora en aanverwante media aantreft. Onderbouwde meningen, zoals het stuk waarop we hier reageren. Een goed geschreven, onderbouwd stuk vraagt om een gelijkwaardige reactie. Regionale "bladen" in welke vorm dan ook zijn bittere noodzaak, dat ben ik van harte met de schrijfster eens. Ik zal haar argumenten niet herhalen; ik zou zeggen: léés het stuk!
-
-
Gelukkig hebben we de Orkaan nog. Met een duidelijke knipoog naar de Typhoon van weleer. Maar nog steeds met dat dappere logo: altijd "in de aanval"... :-)
En trouwens, nieuws, of het nu in de krant staat of op internet, is altijd oud want al gebeurd.
Niet helemaal waar. Ook de digitale versie zal bijna geen lokaal nieuws meer bevatten. Waarschijnlijk alleen veel meer privacy vretende reclame.