In augustus kijkt De Orkaan omhoog. Waar zien we de oude bestemming op de gevel? Apotheek, verzekeringskantoor, rijwielhandel, café of gemaal?
Vandaag: Hilko
Slopen of renoveren? “Behouden” zeggen wij. Er is al veel verdwenen maar veel is ook bewaard gebleven, en dat moeten we koesteren.
Hilko Zeep aan de Oostzijde is niet meer in bedrijf maar de naam staat nog trots op de schoorsteen (is een schoorsteen ook een gevel? ja dus).
Bij het onvolprezen Gemeentearchief vonden we een mooie anekdote over de herkomst van de naam Hilko:
“Willem Allard Hillebrants (19) begon in 1923 met zijn zwager Jan Kok een zeepfabriekje aan de Wilhelminastraat 29 te Zaandijk. Zwager Jan Kok werkte bij de PEN, hij zou na 3 maanden in het bedrijf komen werken, maar ze kregen voor die tijd al ruzie en de heer Kok stapte op. Omdat er al Hilko briefpapier en Hilko-verpakking was gedrukt, zou het te duur zijn om alles opnieuw te laten drukken en bleef de naam dus onveranderd. Het was het begin van BV Zeep- en Parfumerieënfabriek Hilko.”
Hilko werd na verloop van tijde de grootste van Nederland met export naar vele landen. De heer Hillebrants overleed in 1986. Later werd het bedrijf onderdeel van de Engelse Croda-groep. De fabriek ging in 2003 failliet.
De Oostzijde in 1960, de huizen links zouden gesloopt worden ten behoeve van de bouw van de Willem Alexanderbrug (dus ook de geveltekst links “Breeuwer & Co” verdween).
Hieronder de verlaten fabriek in 2006, foto: W. de Jong, Gemeentearchief.
Hier nogmaals de schoorsteen. Tip en foto van Peter Schaap.
Ook een gevel die de moeite waard is? Stuur ze aan De Orkaan.
Bekijk hier alle afleveringen van De Geveltoerist.
Mooi verhaal
Zo das lang geleden ik woonde op jonkerplantsoen 1b tegenover de opslag van hilko