Vandaag wordt ruimtevaarder John Glenn begraven. Glenn overleed vorige week op 95-jarige leeftijd. In 1962 was hij de eerste Amerikaan die in een baan om de aarde vloog.
De Zaanstreek heeft diverse Glenn-connecties. Krommenie heeft een Glennstraat in de ruimtevaartbuurt, bij de burgerlijke stand van Zaandam ontstond in 1962 onenigheid over een vader die zijn zoon ‘Glenn’ wilde noemen. En toen John Glenn in 1965 Nederland bezocht werd hij door zijn ‘naamgenoot’ op Schiphol begroet.
Op 20 februari 1962 werd de Mercury MA-6 (Friendship 7) met Glenn aan boord gelanceerd. John Glenn was niet de eerste Amerikaan in de ruimte (dat waren Alan Shepard en Virgil Grissom) maar hij was de eerste die een baan om de aarde maakte, drie keer zelfs tijdens zijn vlucht. Glenn landde na een vlucht van bijna vijf uur in de Atlantische Oceaan. (Wikipedia / Nasa).
In Zaandam werd op 24 februari de zoon van het echtpaar Bosch-Krook geboren. Als eerbetoon wilden hun ouders de zoon Glenn noemen, maar de ambtenaar van de burgerlijke stand wilde daar aanvankelijk niet aan omdat ‘Glenn’ een achternaam zou zijn. Pas nadat hem duidelijk werd gemaakt door de opa van de pasgeborene dat er ook een ‘Glenn Miller’ bestond, ging deze overstag.
Het bericht hieronder komt uit het Vrije Volk van 1 maart 1962.
Toen John Glenn in oktober 1965 Nederland bezocht, werd hij op de vliegtuigtrap begroet door de toen 3-jarige Zaanse Glenn (afbeelding uit Nieuwsblad van het Noorden van 11 oktober 1965, klik op plaatje voor grotere versie).
Wij zijn reuze benieuwd of we Glenn Bosch nog op kunnen sporen, en zouden ook heel graag een afbeelding van het geboortekaartje (met capsule en Zaanse Molen) zien.
In Krommenie werd in de ruimtevaartbuurt later een straat naar John Glenn vernoemd (foto van gemeentearchief Zaanstad). Het is niet de enige Glennstraat in Nederland, ook Hilvarenbeek heeft er een.
Extra: John Glenn vertelt in een video over de training voor de Mercury vlucht.
De oude kranten komen uit het Delpher-archief van de KB, de Glennstraat-foto van het gemeentearchief, de video van de Nasa, de tip was van Martin Rep, die verwees naar vernoeming.nl waar het verhaal over de aangifte (en andere naam-perikelen) uit de doeken wordt gedaan.
ja er zijn zelfs meer overeenkomsten in Zaandam zit een N en in Glenn zelfs twee, verder zitten er in beide woorden geen Z en eindigen ze allebei niet op een Q, wat wil je nog meer? ( verder gelul overbodig)
ik bedoelde geen X tikte verkeerd sorry