Zo’n tien jaar geleden ontstond het idee om een echt WK kolf te organiseren. Er was wel een probleem: Nederland is eigenlijk nog het enige land waar de sport wordt beoefend. De organisatie moest voor het eerste officieuze WK alle zeilen bijzetten voor een internationaal deelnemersveld.

Mark Aberkrom van de Koninklijke Nederlandsche Kolfbond KNKB) gaf het goede voorbeeld. De winnaar van het laatste NK en speler van T.O.G.I.D.O. komt zondag op de baan voor Team GB, oftewel Groot-Brittannië:

‘Mijn moeder is Engelse en ik heb ook een Engels paspoort. Ik ben ook een creatieve deelnemer die weet dat ik mij mogelijk volgend jaar niet kan plaatsen op basis van mijn resultaten. Als buitenlander mag ik gegarandeerd meedoen.’

En zo kreeg het WK een internationaal tintje. Om nog meer ‘buitenlanders’ binnen te halen, werden alle kolfverenigingen in ons land aangeschreven. Dat leverde aardig wat exotische deelnemers op, blijkt uit de deelnemerslijst die de KNKB heeft gepubliceerd.

IOC

De Rus Stanislav Zakratsky is zondag ook te zien. Omdat de kolfbond zich moet houden aan de internationale sancties die het Internationaal Olympisch Comité heeft uitgevaardigd tegen Rusland, doet Zakratsky mee als Authorised Neutral Competitor.

Verder zijn er deelnemers uit Noorwegen, Ethiopië, Irak, Afghanistan en Australië. Veel van die deelnemers hebben oer-Hollandse namen. Zo beschikt Christiaan Visser over banden met Noorwegen. Hij kan dus als Kolfnoor de vloer op.

Wadway

Een speciaal geval is Herman Ligthart van vereniging De Vier Eenen uit Spanbroek. Hij wil de Republiek Wadway vertegenwoordigen. Omdat die republiek niet erkend wordt door koning Willem-Alexander zou Ligthart eigenlijk niet mee mogen doen. De organisatie komt hem tegemoet; hij mag uitkomen in het kwalificatietoernooi en kan zo een plekje op het WK verdienen.

Alleen al het deelnemersveld maakt het WK kolf uniek in zijn soort. En volgens Aberkrom kunnen mensen die zondag 13 april een kijkje komen nemen in Wormer bij Herberg Het Moriaanshoofd hun hart ophalen:

‘Je krijgt de beste kolfspelers ter wereld te zien!”

Als je komt kijken, kun je hier meer lezen over de spelregels van kolf. Eerder schreef De Orkaan over de grillige geschiedenis van de oeroude volkssport.

Door Di-Lan Sun. Bronnen: gesprek Mark Aberkrom en informatie KNKB.