De busbrug tussen Westerkoog en Westerwatering kan over ongeveer drie jaar eindelijk 24 uur per dag open. Zaanstad heeft van een ‘agrariër’ (boer) die elders (deels) stopt met een ‘stikstof uitstotende activiteit’ stikstofruimte gekocht. Daarmee kan de gemeente de extra stikstofuitstoot van de busbrug – doordat er meer verkeer gebruik van maakt – compenseren.
Zaanstad heeft al diverse keren geprobeerd een natuurvergunning voor de busbrug te krijgen maar telkens stuitte dat op verzet van de Omgevingsdienst omdat ook elke hoeveelheid extra uitstoot gecompenseerd moest worden. Door de aankoop (extern salderen) kan het plan nu wel gerealiseerd worden.
Rondweg Westerkoog
De uitvoering laat nog op zich wachten, omdat eerst de aankoop van de stikstofruimte formeel geregeld moet worden. Ook de herinrichting van de rondweg in Westerkoog moet nog worden afgewacht. Daarvoor moet een ‘ontwerp wijziging omgevingsplan’ gemaakt worden, dat wordt na de zomer van 2025 verwacht. De procedure loopt tot begin 2026 volgens wethouder Slegers. Daarna start de aanbesteding en in 2027 wordt dan een begin gemaakt met de aanpassing van de rondweg Westerkoog. De oplevering moet begin 2028 zijn en dan kan ook busbrug De Binding 24 uur worden opengesteld.
Het plan om de busbrug voorlopig voor elektrische auto’s van inwoners uit Westerkoog en Westerwatering open te stellen is van de baan. Het zou maar weinig uitmaken en bovendien zou er ‘onvoldoende draagvlak voor de maatregel’ zijn en een grotere kans op overtredingen door niet-ontheffinghouders.
De Veldmuis
Zaanstad verwacht geen juridische problemen na een recente rechterlijke uitspraak over stikstofuitstoot. Die betrof ‘intern salderen’ waarbij binnen een project stikstofruimte werd gevonden, in dit geval gaat het om extern salderen.
De gemeente heeft meteen wat extra stikstofrechten ingezet om stikstofruimte voor het omgevingsplan Kinderboerderij De Veldmuis binnen te halen.
Zaanstad stelt dat met de aankoop ook de natuur in Polder Westzaan wordt verbeterd: ‘bij salderen dient namelijk meer te worden verworven dan nodig, omdat 40% van de verworven stikstofruimte dient te worden afgeroomd ter verbetering van de natuur.’ En dat is dus goed nieuws voor de Polder Westzaan.
Door Piet Bakker en Merel Kan. Foto: Orkaan-archief. De Raadsinformatiebrief is hier te vinden. Zie ook ons busbrug-dossier.
Compensatie voor bewoners???? hoezo?
Nou dan eens een ander voorstel....ivm die stikstof regels!! we ademen allemaal uit!!!
Laten we voor gebruik maken van openbaar grondgebied zoals,stoep en straten eens een maandelijks verplichte voetgangers belasting gaan betalen!!! voor die schone lucht klucht.
Maak er dan een tolbrug van zodat de bewoners van Westerkoog worden gecompenseerd voor het sluipverkeer uit Westerwatering. Die krijgen veel overlast en files op de Wildeman. En dan stoplichten plaatsen bij de kruising met de Locomotief.
Misschien kunnen ze in bepaalde tijdvakken de brug als emissievrije zone verklaren.
En nee, ik heb geen EV, maar het lijkt me onzin dat voertuigbezitters van emissieloze voertuigen gestraft worden door een emissie-maatregel.
En Gerard Slegers leest nog steeds de sprookjes van de gebroeders Grimm?
Langs de rondweg wonen een aantal notaire dwarsliggers die over lijken gaan en alles uit de kast gaan halen om de verbouwing van de rondweg tegen te houden en zolang die weg niet is aangepast gaat de brug niet permanent open is de belofte van Slegers.
Daarnaast zijn er nog de fanatieke milieugroeperingen die ook van zich zullen laten horen en weer met allerlei door hun zelf bedachte excuses komen net als dat bij de geplande hockeyclub in Rooswijk is gebeurd.
Dus ik verwacht niet dat de brug voor 2030 permanent wordt opengesteld.
Denk om jullie bloeddruk mensen! Een auto is geen bestaansrecht he? Pak lekker de fiets. Dan is dit hele hoofdpijndossier ook weer klaar.
Zaanstad stelt idd in de raadsinformatiebrief dat de natuur verbetert door deze transactie. Dat is helaas onzin. De natuur gaat pas verbeteren als de hoeveelheid stikstof onder de kritische depositiewaarde komt, en zover zijn we helaas nog niet. Goed nieuws voor de polder? Nope. De natuurvergunning moet ook nog aangevraagd worden, en als het goed is, gaat Zaanstad die niet krijgen. Bij extern salderen góld het additionaliteitsvereiste namelijk al: als de stikstofruimte van een stoppende partij (in dit geval dus 'de agrariër') nodig is voor de instandhoudingdoelen dan wel het herstel van de natuur, dan mag er niet gesaldeerd worden, als een overheid (gemeente Zaanstad!) een partij is. Ik hoop echt van harte dat de OD haar werk goed gaat doen en deze vergunning niet gaat verstrekken. We zijn toch zo trots op onze polders? Dan moesten we die maar eens gaan beschermen. De overheid (provincie als bevoegd gezag) moet verslechtering kunnen uitsluiten, daar hebben we de onderbouwing nog niet van gezien. Misschien leveren ze dat op 31 maart aan de rechtbank inzake De Kraaien, wij kijken daarnaar uit. Zaanstad is er nogal van overtuigd dat dat genoeg gaat zijn, ik help het ze hopen (maar ben niet heel hoopvol want ik heb nog geen plan gezien dat op korte termijn tot flinke stikstofreductie gaat leiden). Als we eerst serieus werk maken van het herstel van de natuur, en grote uitstoters helpen omschakelen naar een gezonde vorm van ondernemen, dan kunnen we daarna weer woningen bouwen en een paar hockeyveldjes aanleggen, als we dat willen.
Geheel Hoogtij is volgebouwd met deze truc. Dat is duizenden keren erger dan de busbrug openen
Klopt al die nutteloze kilometers omrijden en op gezette tijden in de file staat tot de busbrug open gaan is inderdaad veel beter voor "onze" polder.
Zien is geloven. Alles loopt altijd uit en dit ook, verwacht ik.
Goh, zou ik het dan toch nog meemaken na 40(!) jaar?
Kan het nog gekker ???
En dan ook nog 3 jaar wachten, ik zeg : knettergek!
Eén januari 2024 zou De Binding permanent open gaan, de rondweg aangepast zijn.
Nu wordt er stikstofruimte gekocht en moet er nog een bestemmingsplan aangepast worden en kan De Binding in 2028 open. Ook al zei dhr. Slegers tegen dr. Davelaar dat het absoluut 2027 zou worden.
Wie gelooft dit nog??????? Of is dit bericht om ons allemaal in slaap te sussen?????????
We moeten niet opgeven en niet in slaap vallen maar blijven aangeven dat 1 januari 2024 al ruimschoots gepasseerd is en dat Zaanstad voor de zoveelste keer niet doet wat het gezegd heeft.
Géén geneuzel over stikstof en de OD NHN de schuld geven, de aanvraag is (blijkbaar bewust) doodsimpel niet goed aangevraagd, er is niets tegenover gesteld maar wat kon en kan er allemaal wel?????
Ik noem zomaar wat dingen die me te binnen schieten.
De bouw van de Zaanse Helden.
De verbouw van de Prinsenstichting
De bouw in Westerkoog op de plaats van de oude Vuister met nog een aantal appartementen.
De enorme toename van het aantal distributiecentra bij het Noordzeekanaal
De ongelijke kruising Thorbeckeweg Wibautstraat.
Hoeveel moet ik nog opnoemen om aan te geven dat het bij deze Gemeente niet om de inwoners gaat maar om hele andere zaken die niet in het belang van de inwoners van Zaanstad zijn!
Als op de route S155 Wibautstraat-Kepplerstraat-H.Gerhardstraat-Heijermansstraat-rotonde Pr. Bernhardplein, de verkeerslichten nou eens afgesteld worden zodat er een zog. groene golf ontstaat, bespaar al je heel veel stikstofuitstoot. Het is gewoon slecht hoe dit afgesteld is, overal stoppen en optrekken met de auto.
En dan over die busbrug zo moeilijk doen. Helemaal de weg kwijt.
Als dit al geen grap is, dan is het alsnog een grap. Stikstof kopen? Man man man, er wordt juist stikstof bespaard! Honderdduizenden omrij-kilometers per jaar wordt er bespaard. Het zou andersom moeten zijn. De boer kan meer produceren als de auto's de kortste weg kunnen nemen.
Het schuiven met de stikstofruimte is inmiddels een goochelshow met getallen onder het motto: het doel heiligt de middelen. Het oorspronkelijke doel was ooit het verminderen van de stikstof uitstoot in de praktijk en niet alleen op papier. Nu de knoop is doorgehakt t.a.v. de 24/7 openstelling ligt er een vervolgopdracht voor de Zaanse overheid: kom nu eens met concrete plannen hoe de stikstofuitstoot maximaal kan worden beperkt zodat deze ruimschoots binnen de omgetoverde stikstofruimte blijft.
Schiphol koopt al jaren stikstofruimte en dat wat Schiphol aan stikstof aan schade in de omgeving aanbrengt is heel wat erger dan wat er over de busbrug aan stikstof vrij zal komen. Dus waarom zou Zaanstad dit niet mogen doen?
Het zal allemaal wel mogen maar het is en blijft een truc Jan. Er worden geen problemen opgelost maar verschoven.
Als je in sprookjes gelooft die stikstof en co heten, dan is dit vooral geweldig nieuws. Die 200 meter wegdek met daarin de busbrug of vele kilometers omrijden. Impelstimpelstapelgek is dit land.
ik geef je helemaal gelijk! een groot sprookje is t.
sneu vd boer in deze..fijn vd bewoners dat er eindelijk gebruik gemaakt kan worden van een brug zoals dat overal gewoon kan.
Maar dit was al jaren een probleem.
en had ook helemaal niks met iets van de nieuwe klimaathoax te maken.
Wat een uitstekende boer deze verdient een lintje van de koning
1 april komt steeds dichter bij.
Het kopen van stikstofruimte elders veranderd toch niets aan de overbelasting van het huidige gebied? Dit slaat nergens op.