Na tien jaar haar chocoladewinkel De Cacaoboom te hebben gedraaid, neemt Anneke Steemers afscheid. Wat begon als een droom in 2010, groeide uit tot een geliefde plek voor zowel Zaankanters als toeristen. Nu is het tijd voor een nieuwe fase, al blijft de toekomst van het pand nog onzeker.
In 2010 ontstond het idee om een chocoladewinkel te beginnen in Zaandijk. De Zaanstreek is sinds de negentiende eeuw actief in de cacao-industrie, maar volgens Steemers waren er gek genoeg nog geen chocolaterieën in de buurt. De omgeving reageerde positief toen ze in 2014 De Cacaoboom opende.
‘Een eigen zaak openen is altijd spannend. Je begint natuurlijk met niks en in tien jaar heb ik wel echt een vast klantenbestand opgebouwd.’
Klantenbestand
Met veel plezier ontvangt de eigenaresse zowel Zaankanters als toeristen. Ook levert ze chocolade aan bedrijven voor feestelijke momenten zoals Sinterklaas, Pasen en de kerstdagen.
‘Aan mijn vaste klantenbestand hecht ik toch de meeste waarde. De toeristen zijn leuk om te ontvangen. Die moet je zien als de krenten in de pap, maar de mensen uit de buurt zorgen voor zekerheid én gezelligheid als ondernemer.’
Afgelopen tien jaar heeft Anneke Steemers de zaak zo goed als alleen draaiende gehouden. Iedere woensdag komen haar zussen langs om de chocolade bij te vullen, maar verder doet ze alles zelf. Ondanks dat De Cacaoboom luxe bonbons verkoopt, heeft ze altijd de prijs schappelijk willen houden.
‘Natuurlijk kan je de wereld ervoor vragen, maar ik vind dat het zo betaalbaar mogelijk moet blijven, zodat iedereen er af en toe van kan genieten.’
Lokaal product
Vanuit heel de Zaanstreek krijgt ze klanten in de winkel. De reclame is de afgelopen jaren alleen van mond tot mond gegaan en dat hoort ze vaak terug wanneer klanten chocolade bij haar halen. Vanaf de start van De Cacaoboom haalt Steemers haar bonbons bij dezelfde leverancier. Volgens haar is de goede smaak al die tijd gelijk gebleven.
‘Het basismateriaal wat hij gebruikt is Belcolade. Dat is chocolade uit België wat overigens gemaakt wordt met ingrediënten van Cacaofabriek De Zaan. Daardoor is het toch nog een lokaal product.’
Nu is de tijd toch aangebroken voor Anneke Steemers om te stoppen. Ze kijkt met een goed gevoel terug naar het afgelopen decennium en gaat met vervroegd pensioen. Het contact met alle klanten en toeristen gaat ze enorm missen, maar Anneke kijkt ook uit naar een periode waarin ze volledig haar eigen plan kan trekken.
‘Ik zeg altijd: “Ik heb de luxe van genoeg.” Ik heb een huis, een leuke man, twee kinderen en drie kleinkinderen. Het is voor mij goed zo. Als ik nu stop ben ik helemaal tevreden en voldaan.’
Onduidelijk
Er zijn twee geïnteresseerden in het pand waar de chocoladewinkel in zit. Het gebouw moet eerst op de schop, omdat de vloerbalken verrot zijn en er moet opnieuw geïsoleerd worden. De winkel zal hoe dan ook een aantal maanden dichtgaan. Voor de eigenaresse is het nog onduidelijk wie er daarna intrekt.
‘Ik vind het vooral vervelend voor de vaste klanten dat ze geen lekkere chocolade meer kunnen halen. Er zitten mensen tussen die wekelijks langskomen. Hopelijk neemt iemand anders de taak op zich om mensen te voorzien van goede bonbons.’
Door Renée Koopman in gesprek met eigenaresse De Cacaoboom Anneke Steemers. Foto en video: Ola Kwiatkowska en Kimberley Kat.
Jammer van jouw winkel, maar ook wel fijn dat je, samen met Joost, van je pensioen kunt gaan genieten.
Anneke, We zullen je erg missen maar gunnen jou ook een mooi pensioen. Ga er heerlijk va genieten in mei!
Hartelijke groeten van Peter en Monique
Anneke, we gaan jou, je heerlijke bonbons, en je gezelligheid vreselijk missen...
Maar uiteraard gunnen we je ook je pensioen! Geniet ervan en veel geluk met je familie!
Wat een leuk filmpje Anneke.
Je hebt geweldige kinderen in de wereld/Zaanstreek gezet (vergeet niet je bijdrage aan de Fabriek).
Ik kom binnenkort langs.
Tijd voor een nieuwe fase. Geniet daarvan.
Hopelijk neemt iemand het over.
Best "gek" gevoel dat ik op dinsdag geen (door Martin zelfgemaakt verse slagroomtruffels) meer hoef te brengen. En paar keer per jaar een middag Zaanse Broeder verkopen was feestje op zich. Ga dat maar ook jou missen Anneke.
En nog gekker dat wij die heerlijke slagroomtruffels heel erg gaan missen, want wij vinden deze écht de allerlekkerste!
Anneke geniet van je vervroegd pensioen.
Hij moet dat niet zij zijn??
Het basismateriaal wat hij gebruikt is Belcolade. Dat is chocolade uit België wat overigens gemaakt wordt met ingrediënten van Cacaofabriek De Zaan. Daardoor is het toch nog een lokaal product.’
'Hij' is de leverancier van de bonbons.