Vanmorgen werd de stoep voor het hoofdkantoor van Ahold Delhaize van leuzen voorzien. De spuitgast, die daarbij een ruime blik gaf op zijn bouwvakkersdecolleté, spoot: 

‘Ahold Delhaize: Stop animal cruelty!’

Met daarbij een verwijzing naar een speciale website. Op deze site wordt het supermarktconcern beschuldigd van ernstige misstanden door het niet naleven van de dierenwelzijnsnormen binnen haar toeleveringsketen.

Zeugenboxen 

Volgens de activisten staan onder andere de Amerikaanse supermarktketens Food Lion, Hannaford en Giant Food, die onder Ahold Delhaize vallen, het gebruik van dieronvriendelijke methoden toe. Specifieke misstanden die worden genoemd zijn: legbatterijen en zeugenboxen. 

In de legbatterijen zouden de hennen zo krap zitten dat ze nauwelijks kunnen bewegen. Eten, slapen en eieren leggen doen ze in dezelfde kleine ruimte. De zeugenboxen zijn hokken zo klein als een vliegtuigstoel. De varkens die daarin worden opgesloten hebben geen bewegingsvrijheid. Dit zou door dierenwelzijns-wetenschappers als extreme dierenmishandeling worden beschouwd.

De organisatie achter de website beschuldigt Ahold Delhaize ervan te proberen haar imago te greenwashen zonder daadwerkelijk veranderingen door te voeren. Zij roept consumenten op om actie te ondernemen en contact op te nemen via ad@responsiblefoodbusiness.org om druk uit te oefenen op het bedrijf.

Milieudefensie

Op 13 februari vond er een ander protest bij de grootgrutter plaats, georganiseerd door Milieudefensie. Activisten eisten dat Ahold haar CO₂-uitstoot tegen 2030 halveert, terwijl de huidige plannen volgens Milieudefensie slechts een reductie van 15 procent zouden opleveren.

Tijdens dit protest werden 15.000 klachtkaarten bij het hoofdkantoor afgeleverd. 

Ahold Delhaize stelt dat het in 2030 de Parijse klimaatdoelen zal halen met een uitstootvermindering van 42 procent. Critici, waaronder Milieudefensie en het Financieel Dagblad, twijfelen aan de meetmethodes van het bedrijf. Volgens hen worden slechts gedeelten van de totale uitstoot meegenomen in de berekeningen, waardoor de werkelijke impact wordt onderschat.

Door Merel Kan, de foto’s zijn van Santi Bosma, de informatie komt van de website van de actievoerders en uit het Orkaan-archief.