Na jaren van strijd, waarschuwingen en vergeefse pogingen tot samenwerking heeft de Huurdersvereniging Oostzaan (HVO) op 20 februari 2025 een brief gestuurd naar de Woningbouwvereniging Oostzaanse Volkshuisvesting (WOV) waarin zij haar aftreden aankondigt. In april zal het voltallige bestuur terugtreden. 

Dit markeert een nieuw dieptepunt in de gespannen relatie tussen de huurdersvereniging en de woningbouwvereniging.

Een strijd van jaren

De HVO heeft zich jarenlang ingezet voor de belangen van de huurders in Oostzaan. Al in maart 2024 uitte de HVO in een scherpe opiniebrief haar zorgen over de koers van de WOV, die steeds verder van de huurders af leek te staan. De klachtencommissie werd regionaler, de huurdersraad kreeg nauwelijks invloed en grote projecten zoals de verduurzaming in de Doktersbuurt werden niet adequaat uitgevoerd.

Toen de HVO concrete problemen en misstanden aankaartte, kreeg ze volgens eigen zeggen te maken met een muur van bureaucratische onwil. Klachten verdwenen zonder reactie, huurders voelden zich niet gehoord en de WOV bleef volhouden dat de situatie onder controle was. De HVO kreeg pas gehoor toen externe onderzoeken de klachten bevestigden, maar concrete verbeteringen bleven uit.

Een wanhopige poging 

In juli 2024 stond de HVO op een tweesprong: doorgaan of stoppen. Tijdens een drukbezochte ledenbijeenkomst, waarbij meer dan honderd huurders aanwezig waren, werd unaniem besloten om -strijdvaardig- door te gaan. Er zou een nieuwe koers komen, met een plan van aanpak.

Maar ondanks de inspanningen bleef de HVO tegen een muur oplopen. De adviezen werden niet opgevolgd, klachten werden niet serieus genomen en de communicatie met de WOV verliep stroef. 

De toen aangekondigde huurverhoging van maximaal 90 euro per maand voor bepaalde huurders was voor velen de druppel. In de adviesaanvraag aan de HVO stond zelfs expliciet dat er ‘nagenoeg geen ruimte was voor aanpassingen’. Slikken of stikken, zo vatte de HVO het beleid van de WOV samen.

Het besluit om te stoppen

Op 20 februari 2025 trok de HVO de conclusie dat verdere inspraak zinloos was. In de verzonden brief aan de WOV verklaarde het bestuur:

‘Wij zien het simpelweg niet langer als zinvol om op verzoeken te reageren, gezien het feit dat er ondanks onze opbouwende adviezen geen concrete stappen zijn gezet. De relatie tussen de HVO en de WOV lijkt vastgelopen.’ 

En:

‘Het is een teleurstelling dat we deze situatie hebben bereikt, maar gezien de omstandigheden is het voor ons duidelijk geworden dat verdere interactie geen constructief resultaat meer zal opleveren.’ 

Met deze woorden kondigt het bestuur haar vertrek aan en zal in april 2025 aan de leden twee opties voorleggen: of er komt een nieuw bestuur, of de HVO houdt op te bestaan.

Wat betekent dit voor de huurders?

De mogelijke opheffing van de HVO zou een groot gat achterlaten in de controle op de WOV. Op de eigen website van de WOV staat vermeld dat een huurdersvereniging een belangrijk middel is om toezicht te houden op de woningcorporatie. De vraag is nu of de huurders in Oostzaan dit werk willen voortzetten, of dat zij de invloed van een huurdersvereniging laten wegvallen.

Voor nu is de toekomst onzeker. Maar één ding is duidelijk: de situatie tussen huurders en de WOV heeft een kritiek punt bereikt. De vraag blijft of dit het moment is waarop de WOV alsnog zal luisteren naar de huurders, of dat zij zonder tegenkracht haar beleid zal voortzetten. Op die – en andere vragen- wil het bestuur van de WOV niet reageren tegenover De Orkaan.

Door: Merel Kan, op basis van de brief van de HVO aan de WOV en het Orkaan-archief. Het bestuur van de WOV weigert commentaar te geven.