Veehouders opgelet: tot april 2025 controleert HHNK veehouderijen in o.a. Zaanstad, Oostzaan en Wormerland. Ze letten op vervuiling van slootwater door mest, voerresten en afvalwater. Overtredingen kunnen leiden tot een waarschuwing of boete.
Met deze controles wil HHNK de waterkwaliteit in de Zaanstreek beschermen en de vervuiling van het water door agrarische activiteiten verminderen. De meeste overtredingen ontstaan wanneer regenwater vanaf mest- of kuilvoeropslag naar de sloot stroomt, waardoor schadelijke stoffen het water vervuilen. Ook resten op het erf kunnen bij regen in de sloot terechtkomen, net als afvalwater van andere activiteiten.
Bij een overtreding hanteert HHNK een aanpak van ‘zacht waar het kan, hard waar het moet.’ Meestal krijgen veehouders eerst een waarschuwing met tijd om het te herstellen. Maar als ze opzettelijk of door nalatigheid iets verkeerd doen, kan er meteen een boete volgen. Dit geldt vooral als er direct iets in het water wordt geloosd. De controles worden zonder afspraak uitgevoerd, waardoor veehouders vooraf niet weten wanneer toezichthouders langskomen.
‘De enige manier waarop men kan weten dat we komen is het persbericht en de aandacht die de media eraan geeft.’
Door Nick Boeske. Info: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Foto: De Orkaan.
Dat is wel nodig at die boeren gecontroleerd worden ! Dat gebeurt niet zo veel 😤
Het controleren van bedrijven schiet over de hele breedte tekort of gebeurt te weinig met de controleresultaten en anders geven gemeenten wel geheime vergunningen af.
Controleren door een overheid is vooral veel doen of je iets doe en elkaar niet teveel lastige vragen stellen. Controlerende diensten worden vaak gevuld met anderhalve man en een paardenkop om het hele land te controleren. Maar het bestaan van die dienst is aantoonbaar.
Het controleren van burgers daarentegenneemt enge vormen aan. De enige rem lijkt te bestaan uit de technische mogelijkheden.
Overheid en bedrijven zijn Rupsjes Nooitgenoeg vwb het verzamelen van data, maar het beveiligen van al die data is niet altijd op orde, met dataleaks tot gevolg.
Bij een bedrijf moesten cliëntgegevens beter beveiligd worden en daarop werd dat bedrijf ook gecontroleerd. Jaren achter elkaar werd aangegeven dat "men ermee bezig was", terwijl er nagenoeg niks gebeurde. Binnen dat bedrijf wist men ongetwijfeld dat de controlerende instantie dat niet geloofde, maar er niets over zei. Heel wat jaren later werden de vragen dwingender en moest er hals over kop effe hup iets gebeuren, maakt niet uit wat. Maar ook daarna duurde het nog jaren.