‘Als ik bij De Sluis kom, ben ik blij’, zegt Farahnaz Abdi. ‘Ik heb daar Nederlands leren praten en ik heb er veel vrienden gemaakt.’ Bij Taalcafé De Sluis kunnen nieuwkomers met vrijwilligers Nederlands oefenen.
Bij het taalcafé worden gesprekjes gevoerd met Nederlandse vrijwilligers over boodschappen doen, naar de dokter gaan of een praatje maken met de buren. ‘Het belangrijkste bij De Sluis is dat er gezellig Nederlands gepraat wordt’, zegt Danielle de Heer, coördinator bij De Sluis.
Farahnaz komt oorspronkelijk uit Iran. ‘Iemand zei tegen mij dat ik weg moest gaan uit Iran. Een vrouw heeft minder rechten dan een man. Je hebt eigenlijk geen toekomst.’ Om een voorbeeld te geven: in Iran moeten vrouwen vanaf negen jaar buitenshuis verplicht een hoofddoek dragen. Doen ze dat niet dan kunnen ze gevangenisstraf of een boete krijgen. Vrouwen die protesteren tegen de kledingvoorschriften worden bedreigd of zelfs mishandeld.
Rondvaartboot
Twee zussen van Farahnaz woonden al in het buitenland. Waarvan een in Nederland. Negen jaar geleden kon Farahnaz op bezoek bij haar zus in Nederland. Tijdens een trip op een rondvaart over de Amsterdamse grachten ontmoette Farahnaz Willem. De twee vonden elkaar leuk. Willem wilde dat Farahnaz nog een keer naar Nederland kwam. Maar dat ging niet vanzelf.
Via Willem kwam ze in contact met Thomas Erdbrink. ‘Ik stuurde hem een mail met mijn verhaal.’ Erdbrink – o.a. bekend van de VPRO-programma’s Onze man in Teheran en Zomergasten – hielp haar aan een Nederlandse advocaat. Alleen zo kon Farahnaz weer aan een visum voor Nederland komen.
Nederlands praten
Inmiddels woont Farahnaz alweer ruim vijf jaar in Nederland. Samen met Willem op een woonboot. Eenmaal in Nederland wil ze zo snel mogelijk Nederlands leren. Om bijvoorbeeld te kunnen praten met haar buren. ‘Buren zijn erg belangrijk’, zegt ze stellig. ‘Als je geen Nederlands spreekt, raak je afgezonderd.’ Farahnaz gaat daarom naar Taalcafé De Sluis.
Als ze net begonnen is bij De Sluis breekt de Corona-pandemie uit. Maar Farahnaz wil Nederlands leren. Ze heeft al snel een goede klik met Menso Havenga. Menso is een van de vrijwilligers bij De Sluis. ‘Menso is belangrijk voor mij. Tijdens de Corona-periode heeft hij mij heel goed geholpen. We hadden bijna elke dag contact.’
Aan het werk
Inmiddels kan Farahnaz zich goed verstaanbaar maken in het Nederlands. ‘Een andere taal leren is altijd moeilijk’, zegt ze glimlachend. Ze volgt het Journaal in makkelijke taal. En ze vindt de app en de website KortZaans ook heel erg handig. Daar kan ze het lokale nieuws volgen in makkelijke taal.
De opgedane kennis heeft al zijn vruchten afgeworpen. Ze heeft een paar maanden gewerkt bij Blokker. Totdat de winkel in Wormerveer dichtging vanwege het faillissement van de winkelketen. Nu hoopt ze aan de slag te kunnen bij een tankstation.
Willem en Farahnaz willen ook gaan trouwen. Maar eerst hoopt ze haar Nederlandse paspoort in ontvangst te kunnen nemen. ‘We zijn er al jaren mee bezig, maar ik hoop het binnenkort in mijn bezit te hebben.’
De Sluis
Taalcafé De Sluis heeft locaties in Zaandam, Assendelft, Wormerveer en Zaandijk. Op de website van Taalcafé De Sluis staat meer informatie over de adressen en tijden.
Door: Marion Kors. Info: Taalcafé De Sluis Foto: Michel Khouri
Mooi dat er resultaten worden geboekt bij het taalcafé. Fijn ook dat de geïnterviewde mag blijven en bijna weer aan het werk is.