In mei vorig jaar zaaide wethouder Leny Vissers-Koopman samen met leerlingen van basisschool de Westerkim en het Zaanlands Lyceum bloemenzaad op het terrein waar vroeger kantoorgebouw De Zweed stond (waar het Cultuurhuis moet komen).
De Orkaan vond dat destijd een goed idee, wij zouden graag smikkelen van de Zaanse Cultuurhoning (of Zweed-honing) van phacelia, boekweit, goudsbloem, korenbloem, cosmea en zonnebloem.
De ambitie van Zzzoemend Nederland was niet gering:
Het hele terrein zal straks een fleurig geheel worden waar vlinders en bijen zich te goed kunnen doen aan de nectar van de verschillende soorten bloemen.
Op het voormalig Verkade-terrein aan de Provincialeweg in Zaandam, hebben leerlingen van basisschool Hannie Schaft samen met leerlingen van het Zaanlands Lyceum de enorme oppervlakte van maar liefst 15.000 m2 ingezaaid met het bloemenmengsel.
Maar wat er ook gebeurde: er groeide vooral onkruid en er bloeide en zoemde niks.
Dus gewoon nog een keer proberen. Twee grote John Deere-trekkers er overheen en zaaien maar (en bidden dat het dit jaar wel lukt, voordat het Cultuurcluster er staat moet het toch minsten één keer honing opleveren).
Nou Beste gemeente redactie de orkaan aardige actie maar de school kijkt er echt niet naar om dus ik zou voorstellen ga met mij hiervoor een groen dornatie project aan en ik zal laten zien dat je er iets moois van kan maken waarvoor ik de toeristen op de knieen krijg omdat het zo mooi is :) dat heb ik elders in zaanstad ook al laten zien. dat weet leny best en toen nog zonder groen donatie contract let op de komende weken zal het er anders uit gaan zien daar :)
Een "bijenlint" door heel Zaanstad zou beter werken. Hierbij zaait men vlakbij huis in boomspiegels, lege randen langs bebouwing en andere onbegroeide plekken.
Groot voordeel hierbij is dat iedereen zijn "eigen" bloemen onderhoudt. Dus inderdaad de grond voorbewerken, uitdunnen na opkomst en bij droogte even een gieter water erover.
Gisteren bij de BIJeenkomst in de Heemtuin heb ik geleerd dat wilde bloemen (en daarmee de bijen) alleen kunnen overleven op voedselarme- en stikstofarme grond.
Twee zaken werken een bloemrijk Zaanstad ook hier weer, tegen: verkeersdrukte en de onwil van de gemeente om vaak genoeg (minimaal 2 x per jaar), maar met beleid (op de juiste momenten en niet alles tegelijk) te maaien.
De samenstelling van deze grond weet ik niet, wel dat het een voedingsbodem is van culturele ellende ...