Sportwethouder Gerard Slegers gaat er nog steeds vanuit dat De Kraaien ‘dit jaar op de splinternieuwe velden aan het hockeyen zijn’ en dat hij ‘het lintje door kan knippen’ van het nieuwe terrein aan de Fortuinweg in Zaandijk (Rooswijk). Hij kon het niet vaak genoeg zeggen: ‘de natuurvergunning is Onherroepelijk. Onherroepelijk – onderstreept.’

Slegers zei tijdens het vragenuur van het Zaanstad Beraad nog diverse keren ‘onherroepelijk’. Dat weerhield raadsleden er niet van een minder optimistisch scenario te schetsen. Rob Karst (LZ) zag ‘de hele zaak ongeacht de uitslag’ bij de Raad van State eindigen: ‘daar is een wachttijd van één à twee jaar’.

Melchior Mattens (PvdD) hield serieus rekening met de mogelijkheid dat de natuurvergunning ingetrokken wordt (dat staat zo in de uitspraak van de rechtbank), maar Slegers bleef bij zijn mantra: ‘wij trekken niet de conclusie dat de vergunning vernietigd zal worden, wij strijden voor de natuurvergunning die onherroepelijk is’.

Zeperd

Karst noemde de afloop van de rechtszaak een ‘zeperd’ vooral omdat de Omgevingsdienst had toegegeven dat ze de afwijzing van het verzoek om de natuurvergunning te vernietigen onvoldoende onderbouwd hadden. Dat de raad via de media geïnformeerd werd, zat hem ook niet lekker, hij had alles in De Orkaan moeten lezen. Inclusief plannetjes over een veld minder, gewoon beginnen met bouwen en de uitkoop van een boerderij: ‘we hebben er moeite mee dat het op die manier bij de raad terecht komt’.

Slegers wilde het geen ‘zeperd’ noemen, ‘de gemeente heeft geen fouten gemaakt’. En of de Provincie of de Omgevingsdienst een fout zou hebben gemaakt ‘is ook nog maar de vraag’ aldus de wethouder. Er zijn twee onherroepelijke vergunningen voor dit project, onherroepelijk.’ Alleen de motivatie om die vergunningen niet in te trekken moeten beter worden gemotiveerd. ‘En we kunnen ook in hoger gaan in deze zaak’.

Naar de Hoge Raad stappen deed Slegers liever niet, hij ging er vanuit dat de Omgevingsdienst nu wel met een goede onderbouwing zou kunnen komen.

Protocol

Slegers had zelf ook ‘de uitspraak via de media moeten vernemen’ en daar was hij wel pissig over, ‘wij zijn betrokkene en de rechtbank hoort de uitspraak aan ons toe te zenden. Pas afgelopen maandag heeft de gemeente de uitspraak ontvangen’.

‘De projectleider werd daarna maandag ook meteen telefonisch benaderd door de media en ik kan u zeggen dat is niet het normale protocol dat wij hier in de gemeente Zaanstad hebben, dat media rechtstreeks bij ambtenaren informatie gaan opvragen. Normaal gesproken verlopen deze contacten via de woordvoerder of de wethouder.’

Met de beste bedoelingen heeft de projectleider volgens de wethouder de pers te woord gestaan, maar in de toekomst gaat het slot erop bij Zaanstad: ‘uitsluitend alle contacten met de pers via woordvoering laten verlopen en niet anders’.

De Orkaan: de gang van zaken is dat de rechtbank de uitspraak aan advocaten van alle partijen stuurt die meteen hun cliënten op de hoogte brengen. KMZ had op deze manier de uitspraak vrijdag al binnen.

Salderen

Het plan om een boerderij uit te kopen stamde volgens Slegers uit 2020 ’toen we dachten “we moeten nog extern salderen” maar dat bleek niet nodig te zijn’.

Volgens Melchior Mattens van de PvdD was duidelijk geworden dat het hele stikstofverhaal vanaf het begin al niet klopte, ‘en als je de uitspraak leest is het klip en klaar dat er alleen maar een afwijzing van de vergunning kan volgen’. Dat niet alleen: ‘dit is de opmaat naar de vernietiging van een hele hoop vergunningen’.

Lijntje

Ook bij de beantwoording van de vragen van Mattens ging Slegers nog even los op ‘de media’. Een ambtenaar bellen was volgens hem ‘niet de normale manier die de media hanteren. Je benadert gewoon onze medewerkers van communicatie, onze woordvoerders, en daar worden altijd de vragen gesteld, het verbaasde mij ook dat er rechtstreeks een lijntje was met één van onze ambtenaren’.

De Orkaan: de ‘normale’ manier die wij hanteren is iedereen bellen waarvan wij denken dat het nodig is, als een ambtenaar ons niet te woord wil staan is dat prima, maar dat we geen ambtenaar zouden mogen benaderen is onzin.

De uitspraken zijn ‘uit het verleden’ gedaan aldus Slegers: het onderzoek naar de uitkoop van de boerderij hoefde niet, ’twee velden in plaats van drie zijn stappen die we misschien later moeten gaan nemen als er andere uitspraken komen maar toe nu toe gaan wij er vanuit dat we drie volledige velden aan de Kraaien kunnen overhandigen’.

Door Piet Bakker op basis van het Zaanstad Beraad van 16 januari 2025.