Cacaoverwerker JS Cocoa overweegt naar bedrijventerrein Hoogtij te verhuizen. In dat geval komt er ruimte vrij langs de Diederik Sonoyweg bij De Poel voor woningbouw.

Zaanstad streeft naar een bouwvolume van 32.000 à 36.000 BVO (bruto vloeroppervlakte), wat waarschijnlijk neerkomt op 300 à 400 woningen. Er komen ‘centrale parkeerplaatsen’ en per woning komt er 14 m2 openbaar groen. Meer dan de helft van de woningen moet ‘betaalbaar’ zijn (waaronder 30 procent sociale huur). De rest is vrije sector (onbetaalbaar?).

De buurt is inmiddels op de hoogte gebracht van de plannen. Er wordt gedacht aan verschillende soorten woningen: rijtjes, ‘klein Haaldersbroek’, appartementengebouwen en waterwoningen. Er zijn complexen van 9, 12 en 25 meter hoog gepland.

Jan en Piet Schoemaker begonnen Jan Schoemaker Cacao in 1923. In 1984 werd de fabriek verkocht aan Daan Reitsma (40) en Pieter Schulting (44). JS Cocoa is de enige Zaanse cacao-producent die nog in Nederlandse handen is. Schoemaker staat op plek 76 in ons overzicht van oudste Zaanse bedrijven.

Je ziet het bedrijf eigenlijk alleen als je met de fiets via de Diederik Sonoyweg naar Haaldersbroek gaat (of omgekeerd). Het zit vlak voor het paadje naar Haaldersbroek. Voor de productie gebruikt JS cacao-afval en B-keus cacao uit Ghana. Op de plek van het bedrijf stond vroeger molen het Zwarte Kalf. (In juli 2023 werd de directie door de Volkskrant geïnterviewd: ze gingen niet naar Hoogtij verhuizen zeiden ze.

Kaart van het gebied met de nieuwe bebouwing zowel ten zuiden (richting De Poel) als ten noorden (richting Leeghwaterweg) van de Diederik Sonoyweg.
De Orkaan (2023)

Door Piet Bakker op basis van documenten van Raadsinformatiesysteem van Zaanstad en eerder nieuws op De Orkaan. Afbeelding boven van Google Streeview (vanaf ’t Kalf).