Het dorp achter en onder de ophaalbrug zucht al jaren onder vaaroverlast en ongeregistreerde boten. In plaats van de problemen met harde hand aan te pakken, zijn er in het vaarseizoen van 2024 geen vaarboetes uitgedeeld, vanwege ’technische problemen’ met de politieboot.

Dit werd duidelijk na vragen van de VVD aan het college over de voortgang van de aanpak van vaaroverlast en het registreren van vaartuigen. Na het lezen van de titel zou je denken dat vaarders eindelijk rekening houden met de vaarregels, maar dit niet het geval is. Er waren actiedagen gepland met de politie, die als enige bevoegd is om hard varen te beboeten. Door ‘logistieke problemen’ bij de politie kon de politieboot echter niet in Oostzaan varen.

Handhaving

De BOA’s waren wel aanwezig, zowel op het water als aan de wal, maar hun bevoegdheden zijn beperkt. Ze kunnen geen boetes uitdelen voor hardvaren, en hoewel ze wel waarschuwingen gaven voor het niet hebben van een vaarregistratie en te snel varen, konden ze niet verder handhaven. Polak is zijn belofte uit 2022 nagekomen door afgelopen jaar langs het water borden te plaatsen om de vaarregels duidelijker te maken en zo de overlast te verminderen.

Dit jaar wil de gemeente de handhaving verbeteren en overlast aanpakken met een nieuwe handhavingboot, extra BOA’s en actiedagen met de politie. Nu maar hopen dat die ’technische problemen’ tegen die tijd zijn verholpen.

Registratie

Jarenlang riep men op tot verantwoordelijk gedrag, vooral van ouders, om ervoor te zorgen dat men niet zonder vaarbewijs het water op ging en zich aan de snelheidsbeperkingen hield. Dit leek niet te helpen, dus in 2022 werd besloten dat alle vaartuigen met een motor die varen of liggen in Oostzaan, geregistreerd moeten worden, met als doel de overlast terug te dringen. Dit is belangrijk, omdat de gemeente alleen kan handhaven als het bootje (en de eigenaar) bekend zijn.

Behalve dat registratie de vaaroverlast moest terugdringen, kunnen ook boten die ‘slordig aan de waterkant worden gestald’ worden aangepakt. Tot nu toe zijn er 533 vaartuigen geregistreerd.

Overlast kan bij Oostzaan worden gemeld via het digitale meldingsformulier ‘vaaroverlast. Een gevaarlijke situatie zoals te hard varen kan je melden via de servicelijn van de politie: 0900-8844. Hoewel het in deze tijd van het jaar meestal rustig is op het Oostzaanse water.

Door: Nick Boeske. Info: Raadsinformatiesysteem Oostzaan en eerdere artikelen. Foto: De Orkaan.