De busbrug tussen Westerkoog en Westerwatering gaat zeker niet open in 2025. Maar Zaanstad verwacht wel duidelijkheid over de natuurvergunning die nodig is voor de 24-uurs openstelling.

In 2025 denkt Zaanstad dat ze de natuurvergunning van de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord krijgt, dat ze kan beginnen met de planologische procedure, dat er een besluit van B&W over de ontwerpwijziging komt en dat de gemeenteraad het omgevingsplan vaststelt. Aldus de tekst op de projectsite van Zaanstad.

Als dat lukt, wordt in 2026 het werk aanbesteed en is in 2027 de ‘realisatie en oplevering’. Op andere momenten is Zaanstad ook uitgegaan van een planning met de oplevering in 2028.

Als dat lukt. De voortekeningen zijn niet allemaal even gunstig. Het project wordt gekenmerkt door uitstel. In juni 2024 weigerde de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord de vergunning voor het openstellen van busbrug ‘op grond van artikel 2.7, tweede lid van de Wet natuurbescherming’. En dat artikel gaat over ‘significante gevolgen’ voor Natura 2000-gebieden.

Stikstofruimte

Maar nieuws wordt het in ieder geval: hetzij doordat de natuurvergunning wordt verstrekt, hetzij doordat die wordt geweigerd. En dan is er opnieuw uitstel.

De strategie van Zaanstad om de natuurvergunning te krijgen is het aankopen van stikstofruimte bij boeren om de uitstoot van de busbrug te compenseren. De gemeente zei in 2024 daarover in onderhandeling te zijn.

Ook nieuws wordt Zaanstad het voor elkaar krijgt om de busbrug alleen open te stellen voor elektrische auto’s van inwoners van beide wijken. Dat plan werd in oktober 2024 gelanceerd maar of het lukt is nog niet duidelijk.

De busbrug werd in 1990 aangelegd. Vanaf het begin is er strijd over volledige openstelling. Op de foto boven uit 1996: ‘Protest van bewoners uit Westerkoog tegen openstelling van busbrug de Binding tussen Westerwatering en Westerkoog. Links, achter het spandoek, de heren Jan Lohmeijer (l) en Wim Jonker (r).’

Door Piet Bakker. Bronnen: projectsite Busburg De Binding van Zaanstad en eerder nieuws op De Orkaan. Foto Ronald Goedheer, Noord-Hollands Dagblad Krantencollectie (Gemeentearchief Zaanstad)