Vanmiddag stipt om 12.00 uur, tijdens de maandelijkse test van het luchtalarm, verzamelden demonstranten zich -al liggend- bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) achter Station Zaandam. De protestactie had als doel de Omgevingsdienst te steunen en aan te moedigen om Tata Steel stevig aan te (blijven) pakken vanwege milieuwetten die door het bedrijf worden overtreden.
Op 19 december van het afgelopen jaar heeft de OD NZKG aan Tata Steel dwangsommen opgelegd wegens overtreding van emissienormen bij Kooksgasfabriek 1 en Kooksgasfabriek 2. Uit metingen bleek dat de uitstoot van vluchtige organische stoffen, PAK’s en zware metalen ver boven de norm ligt. De dwangsommen bedragen € 17,065 miljoen voor Fabriek 1 en € 9,75 miljoen voor Fabriek 2.
Tata Steel moet binnen twaalf maanden overtredingen beëindigen en binnen zes weken een plan van aanpak indienen. Als herstel uitblijft, kan intrekking van de vergunning en sluiting van Kooksgasfabriek 2 volgen.
Door: Merel Kan, informatie Bert van de Belt (foto’s), Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied en Orkaan-archief.
De Hoogovens (of ook wel Tata-steel) zijn voor de directe omwonenden al jarenlang een milieuramp. Het is waar dat sluiting op wereldschaal weinig uitmaakt, maar voor die omwonenden zou men na al die jaren van traineren nu weleens kunnen gaan optreden en vooral(!) ervoor zorgen dat zij het beter gaan krijgen.
De mensen van dat protest hebben m.i. dus wel een punt, maar het is toch ook wel een triest groepje rare snuiters. Ik meen enkelen te herkennen van dat abjecte XR met hun anti-democratische terreurmethodes. Hypocriete feestvierders en goedbedoelende mafklappers die de samenleving proberen te ontwrichten om hun minderheidsvisie af te dwingen. Sommigen komen best redelijk over, dus ik snap hun optreden onder de vlag van dat perfide XR niet.
Demonstreren is een recht en dat ontzeg ik niemand. Helaas heeft het Europees Gerechtshof bepaald dat dat recht zich uitstrekt tot het tijdelijk(?) blokkeren en daar houd mijn begrip op. Het blokkeren en bedreigen van musea en het blokkeren van wegen en sluizen vind ik weerzinwekkend.
"Een soort van opsporing en aangeven" is volstrekt belachelijk en dat werp ik verre van mij.
Democratie is een groot goed, maar het heeft als consequentie dat je het niet altijd eens zult zijn met beleidsonderdelen en dan kun je gaan demonstreren. Prima!
Gebruik maken van terreur om beleid bij te buigen in de gewenste richting is anti-democratisch. Groepen als XR en JSO hebben dat helaas als wapen gekozen en als je onder hun vlag demonstreert dan mag dat nog steeds, maar daar vind ik dan wel iets van. Dan gebruik ik ook wat krachtiger taal.
Om de wijze van actievoeren door XR terreur te noemen slaat nergens op. XR is altijd vreedzaam en geweldloos. En hier bij de Omgevingsdienst werd ook helemaal niets geblokkeerd. Het was juist een ondersteuning van de Omgevingsdienst en een aanmoediging om vol te houden met handhaven. De woordvoerder van de Omgevingsdienst kwam daar nog voor bedanken omdat ze blij was met deze steunbetuiging.
Er werd daar niet geblokkeerd, dus helemaal prima, maar de demonstratie vond plaats onder de vlag van XR en dan ben je schuldig in associatie.
Hoe denk je dat de rechten die we nu hebben zijn verkregen? Hint: dat is niet gebeurd door "vreedzaam" op een door de overheid aangewezen veldje ergens te gaan demonstreren...
Dit terreur noemen slaat nergens op en is alleen maar het napraten van de daadwerkelijk anti-democratische elementen in onze samenleving.
U meent te herkennen. Mafklappers etc,, fijn die bewoordingen... lekker ongefilterd
U meent te herkennen stoort mij het meest.
Een soort van opsporing en aangeven gevoel geeft mij dat.
Een kleine groep als U willen met dit soort schrijven de Democratie juist inperken,
beroeps demonstranten.
Ik reken maar niet meer op een toelichting van Gerard. Ik ken best veel mensen die bij XR actief zijn en kan zeggen dat het allemaal mensen zijn die zich vreselijk veel zorgen maken over de gevolgen van de klimaatverandering die I.p.v. afgeremd wordt steeds sneller gaat. Het kost hun vrije dagen en reiskosten en af en toe boetes. Deze worden niet door XR of wie dan ook vergoed.
O, U “meent ze dus niet te kennen”, maar kent ze echt en bent op de hoogte van hun werkzaamheden en inkomsten. Ik ben eigenlijk wel benieuwd bij wie ze dan in dienst zijn en door wie ze betaald worden Gerard.
Als die mensen nu eerst eens gaan nadenken en aan het werk gaan,
Nederland en zekker Tata Steel gaat de opwarming en de vervuiling niet verandere van de aarde zekker niet als ze grote vervuiling in het buitenland oplossen.
Ja heeft vooral ook mee te maken dat al die uitstoot zwaar kankerverwekkend is. Dus vooral protesteren. Want of je het klimaatprobleem er mee oplost of niet het zorgt er wel voor dat minder mensen kanker en andere ziektes krijgen als Tata steel (en alle andere vervuilers) minder uitstoot. En wellicht werken deze mensen ook en hebben ze gewoon een dag vrij gevraagd; heeft iedere werknemer rechtop.
Hele goede zaak, weg met alle industrie. Flatgebouwen bouwen zonder parkeerplaats en geen auto’s meer. Vergunning aanvragen om buiten je woongebied te mogen zijn. Gewoon geld bij blijven drukken of liever nog een sociaal krediet. Hoeven we niet meer te werken want vadertje staat verpleegt ons. Maar waar haalt vadertje staat zijn centjes dan vandaan? Ondertussen lachen de opkomende economische reuzen (China en India )waar uitstoot geen rol speelt. Denkt u dat als hier geen uitstoot meer is, dat het probleem weg is? Beseft u dat er elders gewoon wel uitgestoten kan worden en dan meestal meer vervuilend dan in de westerse landen? De aarde is rond en er zit een dampkring omheen. De rommel uitgestoten elders in de wereld komt vroeg of laat retour in Nederland. Slaap zacht zou ik zeggen.
Lijkt mij geen reden om hier maar niks te doen aan de uitstoot.
Klopt dat we het als Nederland niet alleen kunnen oplossen maar alleen wereldwijd en daar horen wij ook bij.
De vraag is wel of de aarde het gaat oplossen op korte termijn....lijkt mij moeilijk.
Maar niks doen is ook geen optie.
Maar wat deze protestgroep wil is dat de cokes fabrieken sluiten, dat is net zoiets als een restaurant verboden wordt om gas of elektriciteit of andere bron van de benodigde energie te gebruiken bij het bereiden van een goede maaltijd. Cokes is essentieel in het verkrijgen van ruw staal. Die 2 fabrieken dicht? Is einde staal productie! En ik als leek denk dat direct en indirect over de 100.000 banen verdwijnen. Wie gaat en hoe deze mensen van inkomen voorzien?
De kooksfabrieken 1 en 2 van Tata Steel veroorzaken heel veel uitstoot van kankerverwekkende stoffen doordat ze oud zijn en er vaak problemen optreden. Bovendien verbruiken ze heel veel energie dat ook weer CO2 uitstoot veroorzaakt. Daarom zou het veel beter zijn om Tata Steel in dit dicht bevolkte gebied te sluiten. En staal te produceren op plaatsen waar en veel meer zonne-energie beschikbaar is. Het werkgelegenheid argument gaat ook niet op. Dat is al meerdere keren onderzocht en gebleken is dat er voor alle werknemers ruimschoots banen zijn om over te stappen. Juist aan technisch personeel is een groot te kort. Zelfs als er helemaal geen andere banen beschikbaar zouden zijn zijn dan nog zou iedereen door betaald kunnen worden van de miljarden subsidie die Tata Steel nu van de overheid krijgt.
Dat subsidie nog altijd gegeven wordt is mij niet bekent. In het verleden zeer zeker. Sinds 1979 kom ik met enige regelmaat op het terrein van deze staalmaker. Bijvoorbeeld de Sinterfabriek braakte vroeger gele en rode rook uit en doordat er een enorme rookgasreinigingsinstallatie is gebouwd, dat miljoenen heeft gekost is dat verleden tijd. Er wordt wel degelijk geïnvesteerd in verbeteringen maar daar gaan jaren overheen en is ontstellend veel geld mee gemoeid. Er is daar veel tijd en geld nodig. En misschien een dooddoener, maar waar ik nu woon heeft niemand mij verplicht daar te gaan wonen.
Ach meneer Meeuwsen, de laatste jaren toer ik nog wel eens in het voormalige Oostblok, wat is het hier dan schoon met Hollandse industrie. En dat is hier helemaal niet zover vandaan. En om over Afrika maar niet te spreken, wat je daar ziet is hier niet voor te stellen. Idem met zuidoost Azië. Ga er maar eens heen, het veranderd de kijk op heel veel zaken.
Ik weet het Cor, het kan altijd erger. Ook daar moet er aan gewerkt worden.
Maar dat betekent niet dat wij daarom maar niks doen.
En ik heb niet gezegd dat Tata vertrekken moet, alleen dat het schoner zal moeten.
We waarschuwen ons tegenwoordig suf wanneer er weer eens een griepje aankomt of dat kadetten uit de handel moeten omdat er een steentje in gevonden is maar dat er zoveel mensen ziek worden door vervuiling van sommige grote bedrijven dat blijft maar doorgaan.