Vuurwerk tijdens oud en nieuw blijft een uitdaging voor gemeenten en handhavers. In Zaanstad zijn er al een paar jaar vuurwerkvrije zones, vooral op plekken zoals parken, maneges en verzorgingshuizen, waar vuurwerk overlast kan veroorzaken. We hebben deze zones duidelijk in kaart gebracht voor je.

In tegenstelling tot Zaanstad zijn er in Wormerland en Oostzaan geen vuurwerkvrije zones ingesteld. Dus als je zonder zorgen vuurwerk wilt afsteken, is een uitstapje naar een van deze buurgemeenten geen slecht idee (sorry, Wormernezen en Oostzaners…).

De zones

Voor het eerst werden in 2019 vuurwerkvrije zones ingesteld in de Zaanstreek. In de jaren daarna zijn deze zones aangepast en zijn er nieuwe gebieden toegevoegd. Sinds 2023 vallen ook asielzoekerscentra onder de vuurwerkvrije zones.

Bij het nieuwe asielzoekerscentrum aan de Gerrit Bolkade is nog geen vuurwerkvrije zone. Wethouder Harrie van der Laan gaat dat ‘na de jaarwisseling’ regelen.

De rode vlakken zijn alle vuurwerkvrije zones in Zaanstad

Vanaf 1 december 2023 zijn de vuurwerkvrije zones structureel van kracht. Dit betekent dat burgemeester Hamming deze niet meer jaarlijks hoeft aan te wijzen. De gemeente heeft ervoor gekozen om de zones van vorig jaar ook dit jaar te behouden.

Kleurplaat

Wij hebben de kaart die Zaanstad heeft gemaakt bij hun vaststelling van de vuurwerkvrije zones eens goed bekeken, en iets viel ons op. De gemeente geeft aan dat de vuurwerkvrije zones worden gehandhaafd vanuit het middelpunt van de zone, met een straal van 250 meter daaromheen.

Op de kaart zijn echter veelvormige vuurwerkvrije zones te zien, die in geen geval rond zijn. Dat roept vragen op. De gemeente komt hierop terug en legt uit dat de straal van 250 meter slechts een uitgangspunt is. Ze bekijken wat de meest logische grenzen zijn. zoals straten of water, om de zones af te bakenen.

Deze vuurwerkvrije zone in Zaandam loopt van het spoor bij het station tot aan de Zaan en beslaat het centrum en de omliggende wijken

Hoe het dan kan dat de grens van de vuurwerkvrije zone zoals hier dwars over de gedempte gracht loopt blijft onduidelijk.

Waarom de vuurwerkvrije zone bij het Wilhelminapark in Wormerveer een deel van de Zaan en zelfs een klein stukje over de gemeentegrens in Wormerland omvat, blijft een mysterie (kaart links).

Ook waarom de zone bij de Jagersplas niet de natuurlijke grens van de plas volgt, maar in plaats daarvan een semi-cirkelvorm eromheen vormt, is onduidelijk. (kaart rechts boven). Neem tot slot het Burgemeester in ’t Veldpark: hele delen van het park zijn niet in de zone opgenomen, terwijl een stuk van de Heijermansstraat er dan weer wel bij hoort (kaart rechts onder).

Handhaving

Een boete van € 250 staat op het gebruik van vuurwerk in vuurwerkvrije zones. Hoe dat gehandhaafd wordt, blijft onduidelijk. De gemeente geeft aan dat handhavers boetes kunnen uitdelen aan mensen die in zo’n zone vuurwerk afsteken. Wanneer en hoe dat gebeurt, is een raadsel, want er zijn geen borden of lijnen om aan te geven waar de zones beginnen of eindigen. De vaagheid over de grenzen maakt het nog lastiger.

Om gedoe te voorkomen: steek in ieder geval geen vuurwerk af in de buurt van plekken op de lijst of waar je anderen lastigvalt. Of zoals de gemeente het zegt: ‘Hou rekening met elkaar.’

Door: Marijn Kerkhoven. Info: Zaanstad en raadsinformatiesysteem. Foto: Xander.