Het is ‘geen representatieve steekproef’ schrijft Jan Kramer namens het Historisch Genootschap Assendelft. Maar het is wel een onderzoek. In totaal vulden 83 leden een vragenformulier in van het ’tevredenheidonderzoek’ in Assendelft om de viering van 50 jaar Zaanstad te vieren.

Kort door de bocht: over Assendelft zijn de meeste respondenten wel te tevreden, maar over Zaanstad veel minder. Bijna 70 procent vindt dat de samenvoeging in 1974 waarbij Zaanstad ontstond nadelig is geweest voor de Assendelvers.

De mensen die de enquete invulden, klaagden over het verdwijnen van voorzieningen zoals het zwembad, een feestzaal en de bibliobus. Ook zou het OV minder zijn geworden en gaat er veel geld naar Zaandam. Ambtenaren zouden Assendelft niet goed kennen, de vergunningverlening wordt ‘één groot drama’ genoemd. De afstand naar het gemeentehuis is te groot. De Dorpsstraat is overbelast en er wordt te hard gereden. Aan het vliegtuiglawaai wordt niets gedaan.

De gemeentelijke belastingen (OZB, afvalstoffenheffing) vindt men over het algemeen te hoog en de parkeergelden bij het gemeentehuis in Zaandam wekken irritatie op. De bereikbaarheid en de
dienstverlening van de gemeente is voor velen een doorn in het oog.

Tot zover de klagers. Over het dorp zelf is de respondent meestal tevreden:

‘Het leven en wonen in Assendelft is zo slecht nog niet voor de meeste leden van het historisch genootschap. Men is met name tevreden over de saamhorigheid, verbondenheid en veiligheid in de woonbuurt. Ook de sport-, gezondheid- , winkel- en recreatievoorzieningen vindt men ruim voldoende.’

Ook is de Assendelver tevreden over het gezondheidscentrum in Saendelft en wordt het woongenot geroemd.

Door Piet Bakker op basis van Uitslag en duiding tevredenheidonderzoek in Assendelft. Foto: De Orkaan.