Het is ‘geen representatieve steekproef’ schrijft Jan Kramer namens het Historisch Genootschap Assendelft. Maar het is wel een onderzoek. In totaal vulden 83 leden een vragenformulier in van het ’tevredenheidonderzoek’ in Assendelft om de viering van 50 jaar Zaanstad te vieren.
Kort door de bocht: over Assendelft zijn de meeste respondenten wel te tevreden, maar over Zaanstad veel minder. Bijna 70 procent vindt dat de samenvoeging in 1974 waarbij Zaanstad ontstond nadelig is geweest voor de Assendelvers.
De mensen die de enquete invulden, klaagden over het verdwijnen van voorzieningen zoals het zwembad, een feestzaal en de bibliobus. Ook zou het OV minder zijn geworden en gaat er veel geld naar Zaandam. Ambtenaren zouden Assendelft niet goed kennen, de vergunningverlening wordt ‘één groot drama’ genoemd. De afstand naar het gemeentehuis is te groot. De Dorpsstraat is overbelast en er wordt te hard gereden. Aan het vliegtuiglawaai wordt niets gedaan.
De gemeentelijke belastingen (OZB, afvalstoffenheffing) vindt men over het algemeen te hoog en de parkeergelden bij het gemeentehuis in Zaandam wekken irritatie op. De bereikbaarheid en de
dienstverlening van de gemeente is voor velen een doorn in het oog.
Tot zover de klagers. Over het dorp zelf is de respondent meestal tevreden:
‘Het leven en wonen in Assendelft is zo slecht nog niet voor de meeste leden van het historisch genootschap. Men is met name tevreden over de saamhorigheid, verbondenheid en veiligheid in de woonbuurt. Ook de sport-, gezondheid- , winkel- en recreatievoorzieningen vindt men ruim voldoende.’
Ook is de Assendelver tevreden over het gezondheidscentrum in Saendelft en wordt het woongenot geroemd.
Door Piet Bakker op basis van Uitslag en duiding tevredenheidonderzoek in Assendelft. Foto: De Orkaan.
Jan Kramer heeft helemaal gelijk: het onderzoekje deugt niet. Immers, voor een steekproef die 95 procent betrouwbaar is heb je voor Assendelft toch al gauw zo'n 400 respondenten nodig. En dat de populatie van het historisch genootschap niet erg representatief is zal ook geen verbazing wekken. Die bias nemen we dan maar voor lief.
De kernvraag die telkens opduikt is hoe je de afstand tussen burger en bestuur zo gunstig mogelijk kunt maken en hoe je voorzieningen redelijk verdeelt.
Of de genoemde klachten nu typisch voor Assendelft zijn of kenmerkend voor gepensioneerden (?) anno 2024 zou verder onderzoek waard zijn.
Over de woonbeleving van de voorzitter maak ik mij overigens weinig zorgen 😁.
53 inwoners van Assendelft zijn ontevreden over Zaanstad. Er zijn een kleine 24.500 inwoners. Haha, dat de redactie van De Orkaan zo’n onderzoeksresultaat serieus neemt.
Dat er nou helemaal nooit iemand op het idee komt om weer met dependance gemeente kantoren te komen in bijvoorbeeld Assendelft. Ambtenaren zijn er genoeg…
Als je een paar centen over hebt kan dat. Ik was ook altijd voorstander van zoiets(eigenlijk nog altijd) maar je kunt dat niet zomaar in een bibliotheek of dorpshuis gaan doen. Je hebt een extra beveiligde internet aansluiting nodig waar anderen geen toegang tot mogen hebben. Dus een kantoorruimte voor een paar uur in de week en wel 7 dagen beveiligen en huren. Ook mag je een ambtenaar daar niet in haar/zijn eentje laten modderen met die boze burgers in de uithoeken van Zaanstad dus minimaal 2 die meer kosten dan die € 14 van het minimumloon.
Daarom pleitte ik bij mijn tekst over de opheffing van Oostzaan ook voor een notariele akte dat er zo een post in het dorp bleef. Want anders sneuvelt het bij de eerste de beste bezuiniging en je krijgt het nooit terug
Gemeenten worden steeds maar groter tgv samenvoegingen en tegelijkertijd maken zowel burgers, politici als bestuurders zich kennelijk zorgen over de afstand tussen die groepen. Zeggen ze.
Zaanstad is het nooit gelukt om enig prettig gevoel bij mij op te roepen. Ik bevind me binnen dat bestuurlijk gebied, maar ik identificeer me altijd als Zaandammer of Zaankanter, nooit als Zaanstedeling. Ik wordt boos over verkeersborden waarop Zaandam nu verdwenen is, ten faveure van "Zaanstad-Zuid". Een alleen op gemeentelijk papier bestaand gedrocht.
ze hadden beter in Zaandam het gemeentehuis weg kunnen halen en dat in Rooswijk behouden. daar kon je beter parkeren en gratis.
Helemaal mee eens!
Zaanstad lijkt wel alleen te bestaan uit Zaandam,de rest van de inwoners van Zaanstad zijn goed om de gemeentebelastingen te betalen,net als 50 jaar geleden toen Krommenie en Assendelft erbij getrokken werden om de schuld van Zaandam te betalen.
Inderdaad niet echt een representatief onderzoek. Ik woon inmiddels ruim 34 jaar in Assendelft (het centrum) Dus wel na de fusie met Zaanstad, maar ik/wij zijn helemaal niet ontevreden.
Alle aangehaalde negatieve punten heeft niets met de fusie met Zaanstad te maken.
ik ben het eens met dat alles meestal in zaandam gebeurt gemeentehuis in zaandam vooral voor oudere mensen moeilijk ga je met de auto dan ben je de melkkoe het mag wel iets beter