Het hoge woord is eruit: vóór het einde van deze bestuursperiode (maart 2026) kiest Landsmeer een fusiepartner. De voorkeur gaat uit naar groen-landelijke gemeenten, zoals Oostzaan en Wormerland. Amsterdam en Purmerend worden nog niet helemaal uitgesloten.
De gemeenteraad erkent dat Landsmeer niet zelfstandig kan blijven door financiële druk, meer taken en een grote bouwopgave. Een werkgroep met raadsleden uit Wormerland, Oostzaan en Landsmeer (WOL) onderzoekt momenteel verschillende samenwerkingen.
Toekomst
Uiterlijk in december 2025 moet de gemeenteraad een keuze maken over de fusiepartner. Er wordt nu gesproken over een volksraadpleging begin 2026 om inwoners bij het besluit te betrekken. Dit zou waarschijnlijk een adviserend referendum zijn waarin inwoners hun mening over de fusie kunnen geven.
De gemeente zet in op een fusie in twee fasen: een ambtelijke fusie, gevolgd door een bestuurlijke fusie in de raadsperiode 2026-2030. Bij een bestuurlijke fusie worden gemeenten volledig samengevoegd, terwijl bij een ambtelijke fusie alleen de ambtelijke organisaties worden gedeeld en de besturen zelfstandig blijven.
Oostzaan
Oostzaan voert verkennende gesprekken met Amsterdam en Zaanstad over een mogelijke bestuurlijke fusie, en met Wormerland en Landsmeer over een bestuurlijke of ambtelijke fusie. Uit een enquête van Bezorgde Burgers Oostzaan (BBO ’24), waaraan 452 mensen deelnamen (waarvan 387 uit Oostzaan), blijkt dat meer dan de helft van de respondenten liever een zelfstandig Oostzaan behoudt. Als een fusie onvermijdelijk is, gaat de voorkeur echter uit naar samenwerking met Wormerland en Landsmeer, en beslist niet met Amsterdam of Zaanstad.
Commissaris van de Koning Arthur van Dijk bezocht de gemeenteraad van Oostzaan. Tussen de regels door werd vorige maand tijdens een ingelaste vergadering duidelijk dat ‘ambtelijk samenwerken’ een gepasseerd station is.
Wormerland
Wormerland wilde een jaar geleden nog niet nadenken over gesprekken over gemeentelijke samenwerking met Oostzaan en Landsmeer. Een fusie was helemaal taboe. Maar volgens burgemeester Judith Michel is er in de raad een andere wind gaan waaien. Er is volgens haar ‘een vonk overgesprongen’ waardoor ‘de harten van de raadsleden sneller zijn gaan kloppen’.
Dit komt ook door de gezamenlijke WOL-bijeenkomsten. Toch is een fusie voor Wormerland nog niet zo zeker als voor Landsmeer. Een mogelijke uitkomst van het fusieonderzoek kan namelijk ook zijn dat samenwerking of fusie geen goed idee is.
Door: Nick Boeske. Info: Raadsinformatiesysteem Oostzaan. Foto: De Orkaan.
Mijn reactie kan kort zijn!!! Mijn ervaring uit het verre verleden is, dat onderdeel zijn van een grote gemeente je een ondergeschoven kind bent!!! Er ligt hier toch een prachtige kans om met aangrenzende groene gemeenten een landelijke nieuwe gemeente te vormen!! Hopelijk gaat het gezonde verstand uiteindelijk zegevieren!!!
Bevriende adviesbureautjes
Nog tijd genoeg om de gemeentelijke tekorten verder op te rekken met het inschakelen van bevriende advies bureautjes........
Naar mijn mening: Wormerland en Oostzaan bij Zaanstad. Landsmeer bij Amsterdam. Oostzaan heeft nota bene ZAAN in de naam, Wormerveer en Wormer past goed!
liever bij een groen hart dan een stad.
Voorkeur is "Groot Waterland"
Misschien wordt dit het beste alternatief cq de uitkomst van alle acties binnen de gemeenteraden en burgeradviesraad 🙏🤞
Wel bewustzijnde dat een fusie de gecreëerde financiële problemen niet oplost, maar wel een grotere schaalgrote en (beoogde) efficiëntie verbetering oplevert.
Eventueel startend als bestuurlijke-samenwerking en vormend tot ambtelijke-samenwerking (fusie).
Groot waterland bestaande uit een verzameling van gemeenten met gelijke grote en belangen !
(Een zeer belangrijk en zwaarwegend argumenten voor deze optie ! )
Altijd beter dan aansluiting bij een grotere stad met zijn eigen Groot stedelijke problematiek en financiele tekorten.
Met deze Groot Waterland opzet en voorkeur blijft de huidige veiligheidsregio ook behouden.
Mogelijk de volgende wijze tot ontstaan van " Groot Waterland:
1 Start met de WOL, waarbij Landsmeer aansluit.
2 Dan groeiende dat Waterland erbij aansluit.
De rode cirkel.
3 En op natuurlijke wijze dat Edam/Volendam aansluit. De paarse cirkel.
We wensen de gementeraden van elke gemeente veel wijsheid toe met het afwegen van de mogelijkheden en de voorkeur van de bewoners. 🙏🤞
In de basis ga ik met je mee. Alleen de ruimte buiten de 3 grote kernen zouden naar een gemeente moeten gaan die ook zoveel gras en water heeft. Wormer en Oostzaan(dorp) naar Zaanstad, Landsmeer naar Amsterdam en het Twiske ,Jisp, oost-Knollendam naar iets als Groot Waterland.