Danny uit Westerkoog zet zich met hart en ziel in voor zijn buurt. Ondanks dat hij sinds een herseninfarct in 2015 in een rolstoel zit, vond hij een goede manier om zichzelf bezig te houden en tegelijkertijd anderen te helpen. Samen met BMX Zaanstad en Stichting Helpende Vriend repareert en doneert hij gratis fietsen aan kinderen en volwassenen die het financieel moeilijk hebben.

Danny krijgt dagelijks berichten van mensen die hulp nodig hebben bij het repareren of krijgen van een fiets. Verzoeken stromen binnen via zijn telefoon, Facebookpagina of via Michael en Wendy, de beheerders van BMX Zaanstad. Deze vereniging biedt kinderen de kans om gratis te fietsen en te BMX’en, wat mooi aansluit op Danny’s missie. Hij repareert kapotte exemplaren, zodat deze weer veilig de weg op kunnen.

‘Ik vind het enorm belangrijk dat ieder kind veilig de weg op kan. Daarnaast probeer ik de fietsen die binnenkomen door donaties niet alleen te repareren, maar ook echt weer mooi op te poetsen. Kinderen op de basisschool kunnen erg gemeen zijn. Als je als kind uit een arm gezin komt, is het des te fijner om wel met een mooie fiets het schoolplein op te komen.’

Uitdaging

Het idee om mee te helpen ontstond met name na zijn ontmoeting met Michael en Wendy. Hoewel Danny vooraf alleen beschikte over basiskennis van fietsonderhoud, besloot hij de uitdaging aan te gaan. Met hulp van YouTube-video’s leerde hij zichzelf de kneepjes van het vak. Zijn schuur is inmiddels omgebouwd tot een fietsgarage, waar hij regelmatig met plezier aan het werk is.

Voor Danny voelt dit werk meer dan alleen een hobby. Sinds hij in 2015 een herseninfarct kreeg, is regulier werk voor hem onmogelijk geworden. Hij ging naar dagbesteding, maar voelde zich daar steeds minder thuis toen de doelgroep veranderde naar mensen met dementie en andere geestelijke beperkingen. Danny zocht een nieuwe invulling van zijn dagen en vond die in het repareren van fietsen.

‘Ik ben vroeger heel egoïstisch geweest en heb daardoor ook fouten gemaakt. Tot ik op een gegeven moment Ans en Sabrina leerde kennen. Zij zijn zó zorgzaam. Ik zag wat zij allemaal deden voor anderen en dat liet mij inzien hoeveel voldoening je uit het helpen van andere mensen haalt.’

Helpende Vriend

Niet alleen Michael en Wendy inspireerden hem om dingen voor anderen te doen. Ook zijn vrouw Ans, buurvrouw Sabrina en Sonja hebben zijn ogen doen openen. Zij zijn oprichters van Stichting Helpende Vriend. Deze drie vrouwen zetten zich in voor mensen die het minimale te besteden hebben.

Met een MUP (menstruatieproducten uitgiftepunt) in Westerkoog en in Wormerveer voorzien ze mensen die deze producten nodig hebben, maar niet kunnen betalen.

Daarnaast kunnen mensen zich aanmelden via hun Facebookpagina voor cosmetica pakketten. Op afspraak worden deze dan opgehaald bij Sabrina aan huis. De dames van Helpende Vriend vinden het belangrijk dat iedereen voorzien is van de basisbehoeften.

Voor de feestdagen hebben ze kerstpakketten samengesteld voor mannen en vrouwen. Deze worden ook verloot. (swipe of gebruik de pijltjes voor alle foto’s in de slideshow)

Tegenslagen

De waardering die hij ontvangt, doet hem zichtbaar goed. Het zien van blije gezichten, vooral van kinderen die weer een fiets hebben, geeft hem voldoening. Met zijn werk biedt Danny niet alleen praktische hulp, maar laat hij ook zien hoe je ondanks tegenslagen een waardevolle bijdrage kunt leveren aan de samenleving.

‘Ik wil dit blijven doen zolang het kan. Door mijn functionele stoornis aan de linkerzijde van mijn lichaam is het niet haalbaar om dagelijks veel fietsen te repareren. Soms zit ik een week binnen en kan ik niks. Op goede dagen ben ik uren bezig met die fietsen. Die verloot ik dan via mezelf, BMX Zaanstad of het netwerk van Helpende Vriend.’

Schaamte

Bij Danny en stichting Helpende Vriend horen ze regelmatig verhalen van mensen die in armoede leven. Mensen die producten komen ophalen of een fiets nodig hebben voelen vaak schaamte. Dit merken Danny en de dames. Het taboe rondom armoede is groot. Velen durven niet openlijk te praten over hun situatie en voelen zich alleen, maar bij Danny, Ans en Sabrina vinden zij een luisterend oor en begrip.

Dat begrip en de erkenning komt door hun persoonlijke ervaringen. Zowel Danny als Ans en Sabrina hebben hun eigen tegenslagen gekend. Juist die ervaringen maken dat zij de drempel laag houden en steun willen bieden zonder oordeel. Ze delen verhalen, moedigen elkaar aan en blijven zich inzetten om anderen een beter vooruitzicht te geven.

Toekomst

Danny hoopt nog lang door te kunnen gaan met het repareren en weggeven van fietsen. Vooral kinderen blij maken met een mooie, veilige fiets geeft hem voldoening. Hij deelt iedere weggegeven fiets op zijn Facebook zodat anderen hem kunnen vinden én hopelijk mensen geïnspireerd raken om anderen te helpen.

‘Zolang ik er plezier uithaal, het te combineren is met mijn situatie en anderen help, ga ik graag door.’

Ook Ans en Sabrina hebben grote plannen: ze willen in de toekomst een grotere auto aanschaffen, zodat ze gemakkelijker producten van leveranciers naar hun uitgiftepunten kunnen vervoeren. Daarnaast dromen ze ervan om een grotere gemeenschap op te bouwen met Helpende Vriend. Sabrina vindt dat het taboe doorbroken moet worden.

‘Er leven meer mensen in armoede dan je denkt. We blijven doorgaan om mensen te helpen en een sprankje hoop te bieden.’

Door Renée Koopman.