Een vraag die Wormerveerders al heel, heel lang bezighoudt, is: hoe vervuild is Eiland Bloemendaal en kunnen we daar wat mee? Zaanstad hoopt binnenkort antwoord te kunnen geven op deze vraag en gaat onderzoeken ‘hoe het eiland er nu voor staat’.
Op donderdag 19 en vrijdag 20 december staat een bodemonderzoek gepland van adviesbureau Tauw. Voor het onderzoek worden eerst paden gemaakt, wat nog een aardige klus zal zijn aangezien het hele eiland dichtbegroeid is met groen.
Daarna plaatst Tauw op verschillende plekken peilbuizen, waarmee het grondwaterpeil en de kwaliteit gemeten worden. Het eiland werd in het verleden gebruikt als vuilstort, wat mogelijk heeft geleid tot vervuiling van de bodem.
Plannen
Het doel van het onderzoek is om te verkennen welke mogelijkheden er zijn voor natuur en recreatie. Hiervoor is ook € 10.000 beschikbaar gesteld. Maar ‘over het toekomstige gebruik is nog geen besluit genomen,’ stelt Zaanstad.
Het eiland is onderdeel van de strategie MAAK Noord 2040 en wordt genoemd in het Mobiliteitsplan Noord, dat in 2022 als koersdocument is vastgesteld. Dit project wordt binnen het bredere ontwikkelingsplan gepresenteerd als een deelvisie.
Er zijn al jaren plannen voor de ontwikkeling van het eiland, zoals een sociale werkplek, een kenniscentrum, woningen en recreatie. Zaanstad lijkt vooral te focussen op de laatste optie. ‘Recreatie’ is echter een breed begrip, dus hoe dit precies vorm krijgt, is nog onduidelijk.
Rimboe
Eiland Bloemendaal ligt tussen het Brokkingterrein in Wormerveer en de jachthaven van West-Knollendam, een stukje natuur midden in de Zaan. De voormalige vuilstort is in de afgelopen decennia uitgegroeid tot een heuse rimboe.
Bij inwoners van Wormerveer staat het eiland ook wel bekend als ‘De Belt’. Het eiland bestaat al eeuwen en werd voor het eerst vermeld in 1635 als de Bloemendaalse Sluys, een locatie tussen Knollendam en Wormer.
In 1930 werd het eiland aangekocht door de gemeente Wormerveer en diende tot 1970 als vuilnisbelt. Plannen van de gemeente Zaanstad om er in 1975 een zandlosplaats te maken, zijn uiteindelijk nooit uitgevoerd.
Nu ziet het er zo uit (foto Google Earth 2024):
Door: Nick Boeske. Info: Raadsinformatiesysteem en eerdere artikelen. Foto boven: brug naar het eiland in 2015 (Orkaan-archief), onder: Google Earth.
" In 2014 bleek dat grondwater sterk verontreinigd is met benzeen en naftaleen en matig verontreinigd met zware metalen (lood, zink en koper) en fenolen. Er was sprake dat Zaanstad met N.V. Afvalzorg een plan zou maken voor sanering en ontwikkeling.
In 2016 is het brugdek verwijderd om de toegang tot het eiland te minimaliseren. "
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gewoon lekker met rust laten. Niet elke centimeter hoeft ontwikkeld te worden. Geef de natuur daar lekker de ruimte.
De SP heeft al heel veel keren vragen gesteld over Eiland Bloemendaal. Mooi dat er nu eindelijk een onderzoek wordt gedaan.
graag ongemoeid laten, zeker niet bebouwen. het landschap wordt al steeds meer aangeharkt en versteend. laat het zoals oude belt bij watertoren langs stukje communicatie weg.
Vooralsnog eerst maar eens afwachten hoe vervuild de grond is. Het feit dat het een vuilnisbeltbelt geweest is doet het slechte vermoeden. in die tijd werd er niet zo nauw gekenen wat er gestort werd.
Als het mogelijk is, het eilandje een stukje natuurgebied te laten met hier en daar wat aanpassingen.
Er zal inderdaad van alles gestort zijn. Kolenresten (dus PAK) olie,asbest,allerlei vergiften en wat er verder in huishouden en industrie is weggevoerd.
Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat de tijd heeft gezorgd dat veel enge stoffen zijn afgebroken door warmte en bacterieen. Als dat het geval is kunnen er natuurlijk ook mooie huizen op gebouwd worden.
als ligger bij de zaanlandse zeilvereniging (zzv) gingen wij in de herfst vaak met een bootje naar het eiland. vlierbessen ,bramen en appels plukken. werd sap en appelmoes van gemaakt. geen nare gevolgen van ondervonden. wel eenmaal tijdens het plukken oog in oog met een oehoe, ik schrok me dood!.
Dit eiland is een paradijs voor heel veel dieren.
Het enige natuurgebied in MAAK-NOORD - dat verdient het onaangeroerd te blijven.
dat ben ik helemaal met je eens. 👍🏻
De jachthaven van West Knollendam is de jachthaven van de Zaanlandsche Zeil Vereeniging