Wethouder Wessel Breunesse had wel eens leukere vragen beantwoord. Of in ieder geval een fijner antwoord kunnen geven. Maar hij kon er niet omheen. De manier waarop FluXus, centrum voor de kunsten in Zaanstad, de huurverhoging aan de muziekdocenten had gepland en gecommuniceerd ‘verdiende geen schoonheidsprijs, dat is natuurlijk niet goed gegaan’.
Muziekdocenten willen weg bij FluXus omdat de organisatie volgens hen weinig doet voor het muziekonderwijs. Ze richtten daarom de Stichting Muziekschool Zaanstad op. In september 2024 beschuldigde Vincent van Kekerix, directeur-bestuurder van FluXus, docenten van ‘grensoverschrijdend gedrag’ en zei niet langer te willen praten met het bestuur van de Stichting. Een medewerker die teveel op de hand van de muziekdocenten zou zijn, werd op staande voet ontslagen. De huur zou met 17,5 procent zijn verhoogd.
Dat laatste was aanleiding voor CU-steunfractielid Sietse Oppenhuizen om wethouder Breunesse (GL) aan de tand te voelen: wat vond de wethouder ervan dat Fluxus de huren ‘zo enorm’ liet stijgen, en dacht hij ook niet dat zoiets niet echt ‘bijdraagt aan herstel van vertrouwen van de muziekdocenten in Fluxus en de gemeente?’
Huurverhoging
De vragen waren al eerder gesteld en vervolgens teruggetrokken omdat over de hoogte van die huurverhoging onduidelijkheid was. Een percentage werd ook niet genoemd in de vragen of antwoorden, maar dat het ‘enorm’ was werd niet bestreden.
Breunesse legde uit dat sinds 2014 de huur niet zou zijn verhoogd, en pas vanaf 2022 werden de huren jaarlijks geïndexeerd met 5 procent, ‘vanwege de gestegen kosten die niet gedekt worden door de subsidie’. Maar Breunesse zei ook dat FluXus bij de indexering en het communiceren daarvan fouten heeft gemaakt. Zo zou er al een tarief voor het volgende seizoen zijn berekend, maar ‘naar mijn weten heeft FluXus daarover al gecommuniceerd met muziekdocenten en een coulance-regeling aangeboden.’
Dat weerhield de wethouder er niet van FluXus de oren te wassen: ‘de manier waarop die huurverhoging is gecommuniceerd en doorgevoerd verdient natuurlijk geen schoonheidsprijs, dat is natuurlijk niet goed gegaan.’ En het draagt volgens Breunesse dan ook niet bij aan het herstel van vertrouwen tussen de partijen.
De gemeente zit intussen niet stil, ze plannen een ‘interventie’, en de gemeente wil dat binnenkort afronden, maar het zijn ‘stevige gesprekken en die zijn soms ingewikkeld en lastig. Afronding voor de kerst is nog steeds het streven’.
Door Piet Bakker op basis van het vragenuurtje tijdens het Zaanstad Beraad van 12 december met vragen van CU-steunfractielid Sietse Oppenhuizen. Afbeeldingen (boven Breunesse, onder Oppenhuizen) zijn screenshots van de livestream.
Helaas moet ik concluderen dat wethouder Breunesse om de hete brei heen draait. De manier waarop Fluxus de huurverhoging aan de muziekdocenten kenbaar heeft gemaakt is een symptoom en níet de kern van het probleem. Laten we nou niet aan symptoombestrijding doen maar de problemen daadwerkelijk oplossen.
Sinds 2014, het jaar van het massale ontslag, werden de docenten geconfronteerd met een horizontale opdeling van de structuur van de muziekschool. Dus naast de onderwijsuren werd de werktaak uitgebreid met : acquisitie, administratie (betalingen, belasting, boekhouding), communicatie (mbt leerlingen, ouders, fluxus) en organisatie van oa presentaties. Onbezoldigde uren dus! De financiële verwerking van deze arbeidsuren zou tot een ernstige verhoging van het lesgeld leiden en wellicht tot leegloop. Daar bovenop werden de docenten geconfronteerd met een huurplicht aan Fluxus wat leidde tot een behoorlijke salarisverlaging. Trouwens, zonder werkende partner is dit werk qua verdienste niet vol te houden.
Dit om duidelijk te maken wat de gevolgen zijn van de huurverhoging, 'killing' dus. Laten we daarbij alsjeblieft niet vergeten dat de huur van de muziekschool volledig is gesubsidieerd.
En dan het gedram van Fluxus over grensoverschrijdend gedrag en onveilige werksituaties.
Wat? In al die jaren dat ik in en aan de muziekschool heb gewerkt heb ik nog nooit, nog NOOIT, een soortgelijke situatie meegemaakt of erover gehoord. Nogmaals, NOOIT!
Oh ja... oeps, sorry, toch wel ...
Toen het mt van Fluxus kortgeleden een groep docenten die wilden vergaderen de toegang ontzegden. Toen het mt van Fluxus dreigden de politie te bellen toen die docenten hieraan geen gehoor gaven.
Toen het mt van Fluxus Marion Hofer op non-aktief zette.
Toen het mt van Fluxus diezelfde Marion Hofer op staande voet ontsloeg.
Toen het mt van Fluxus besloot een aantal mensen wekelijks in de muziekschool te plaatsen om de boel in de gaten te houden.
Dát is grensoverschrijdend gedrag en het creëren van onveilige werksituaties.
Wethouder Breunesse, de enige oplossing van dit probleem is om de muziekschool los te wrikken van Fluxus. Geloof me, we zijn groot, wijs en ondernemend genoeg om die muziekschool los van Fluxus te bestieren. Sterker nog, daar zijn wij véél beter in.
Met een hoopvolle groet,
Niek Grandiek.
Muziekschooldocent sinds 1990,
werkzaam aan de muziekschool sinds 1986.
It is incredible how much time are they taking to solve this ........
Dat komt oa doordat Fluxus te druk is met het sturen van tevredenheidsenquettes en kerstborrel uitnodigingen naar muziekdocenten die zich met goede redenen vrijwel unananiem hebben uitgesproken voor afsplitsing van de organisatie Fluxus. Hiernaast is Fluxus bezig met een pr offensief op de eigen website en op sociale media om te laten zien hoe actief deze organisatie is. Het tegendeel is waar. Het is hilarisch (maar eigenlijk diep triest)om te zien hoe onlangs het sinterklaasfeest werd aangegrepen om aan de buitenwereld te laten zien dat Fluxus zo betrokken is bij kindertjes die muziek maken voor de Sint. De realiteit is dat de docenten die deze kinderen muziekles geven worden genegeerd, geschoffeerd en cynisch genoeg uitgenodigd worden om een tevredenheidsonderzoek in te vullen. Gemeente Zaanstad trek conclusies en steun een snelle afsplitsing!