Het gaat slecht met de tandverzorging van jongeren. Ook in de Zaanstreek en dat móét veranderen volgens de Nederlandse Vereniging Jeugdtandverzorging NVJ (niet te verwarren met de journalistiek-vakbond NVJ).
De NVJ’ers gaan Zaanse scholen langs, bepakt en bezakt met tandenborstels, spiegels, lesmateriaal en heuse poetsdiploma’s, in de hoop kinderen weer (en vooral goed) aan het poetsen te krijgen.
Marije van der Zweep, mondhygiëniste, en Senna Alharune, preventieassistent in opleiding, zijn dinsdagochtend al vroeg uit de veren om de basisschoolleerlingen van Elif in Zaandam van alles over het gebit te vertellen. Deze Islamitische basisschool aan de Jachtenlaan opende dit schooljaar haar deuren en heeft nu al ongeveer tachtig leerlingen. Na de kerstvakantie zullen dat er ongeveer honderd zijn, dankzij de instroom van twintig kleuters. Behalve 45 minuten godsdienstles per week, verschilt de school nauwelijks van andere basisscholen.
Inspectie
In groepjes van vier of vijf komen de kinderen ongeveer een half uurtje langs bij de dames. Hier worden ze niet alleen voorgelicht maar krijgen ze ook een korte inspectie: en dat is nodig.
‘Vorige week waren we bij een basisschool dichtbij de Jagersplas’, vertelt van der Zweep. ‘Daar hebben we 70 procent van de kinderen moeten doorverwijzen naar een tandarts. Hiervan hadden 17 procent ernstige problemen aan het gebit.’
Het lesprogramma is niet eenmalig, dat zou namelijk niet veel zin hebben volgens Van der Zweep. Elk half jaar komt het duo weer terug om de kinderen letterlijk én figuurlijk in de gaten te houden. Dit houdt echter niet in dat er geen tandarts meer hoeft te worden bezocht. De lessen zijn namelijk preventief, in de hoop dat kinderen én ouders meer gaan letten op mondverzorging.
Waarom de mondgezondheid van kinderen van elf jaar stagneert of soms zelfs verslechterd komt vooral door twee dingen: ‘Onwetendheid, mensen weten bijvoorbeeld niet dat de tandzorg voor jongeren onder de 18 jaar verzekerd wordt, en de huidige samenleving waarin het eten van suiker zo vanzelfsprekend is. Het zit zelfs in brood en rijst!’ Door de kinderen met afbeeldingen te laten raden welk voedingsproduct wel of niet goed voor je tanden is en wat je dan moet doen als je er toch voor kiest om een glaasje jus d’orange te drinken, zorgt er voor dat kinderen bewuster zijn.
Plaktablet
De oudere kinderen uit groep zes mogen een zogenaamd plaktablet innemen. Het roze tabletje zorgt ervoor dat de mond, tanden en tong felroze kleuren. Daar waar het het meest roze is, zijn de meeste bacteriën, dus is het poetsen geblazen. Ondertussen kibbelen de kinderen met een mond vol roze speeksel over het wel of niet hebben van een elektrische tandenborstel. De enige jongen die niet in beschikking is van zo’n zoemstok vertelt vol overtuiging dat zijn vader vertelt dat het hem lui zou maken.
Of dat nou een fabel is of een feit, laten we deze keer in het midden. Wat wel een feit is, is het belang van goed poetsen, ongeacht het gereedschap. Terwijl de kinderen lachend en met felroze tongen de klas weer inlopen, hopen Van der Zweep en Alharune dat deze speelse aanpak bijdraagt aan een betere mondgezondheid: over een half jaar zal dat blijken.
Door: Remi Kerkhoven. Extra informatie van knmt.nl.