We beginnen even met de laatste zin van het persbericht van de gemeente Zaanstad: ‘Als alles volgens planning verloopt kan de bouw in 2026 starten’. In 2026 dus… als alles goed gaat.
Figaro is de nieuwe (en oude) naam voor het terrein naast het stadhuis van Zaanstad waar ooit het Cultuurcluster gepland was. Dat had er overigens al jaren moeten staan (als alles goed was gegaan – maar dat ging het dus niet). Voordat de Cultuurcluster-plannen er waren, heette het de Figaro-locatie en nadat het Cultuurcluster gesneuveld was, ging het weer zo heten.
In Figaro komen maximaal 195 woningen, met 30 procent sociale huur, 30 procent midden-huur en 40 procent vrije sector. In de bewaakte fietsenstalling kunnen 2400 fietsen. Er komen ‘0’ parkeerplaatsen maar wel een kiss&ride en taxistandplaatsen. Figaro mag maximaal 75 meter hoog worden.
Uitdagend
Het project wordt ontwikkeld door BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling en SBB (Smit’s Bouwbedrijf BV uit Beverwijk) die zich gezamenlijk inschreven voor dit project. Wethouder René Tuijn is blij: ‘Het betekent dat we nu echt aan de slag kunnen om de ambities voor deze plek waar te maken. Het is een belangrijke verbinding en schakel in het centrum van Zaandam en we hebben er alle vertrouwen in dat we er samen met deze partijen echt iets moois van gaan maken. “
Edward Zevenbergen, directeur projecten van BPD noemt het een ‘uitdagende’ locatie: ‘we werken graag met de gemeente samen om een optimaal duurzaam en betaalbaar gebouw te maken. Wij vinden het een mooie uitdaging om de gebiedsontwikkeling Inverdan af te mogen maken.’
Het bestemmingsplan voor Figaro is al vastgesteld. De ontwikkelaar gaat samen met de gemeente een ontwerp maken. Ook de buurt wordt betrokken ‘bij alle te ondernemen stappen en het verdere proces. Hoe dat er precies uit gaat zien, wordt later bekend’.
Het Figaro-terrein wordt nu gebruik voor het werk aan het naastgelegen Catharina-complex. Als dat klaar is kan er gebouwd worden. En als Figaro af is kan het werk aan het Noorsche Bos beginnen.
Door Piet Bakker op basis van persbericht Zaanstad. Afbeelding is één van de impressies die in een eerdere fase zijn gedeeld.
in plaats van een fietsenstalling, een parkeergarage voor de bewoners?
195 woningen en 0 ( nul) parkeerplaatsen ?
Is dat even handig geregeld dan ?
Als je verplicht om een paar miljoen uit te geven voor de bouw van een parkeergarage (waar? eromheen is geen ruimte, dus dan duur onder de grond of er moeten appartementen wijken) worden de woningen vanzelf ook weer minder betaalbaar. Daarnaast is het letterlijk naast het trein- en busstation, dus denk ik vooral aantrekkelijk voor mensen die met het OV kunnen en willen reizen. Die 0 parkeerplekken is vooraf bekend, dus ben je een zelfstandige loodgieter of wat dan ook en moet je een parkeerplek hebben, kun je beter naar andere woningen kijken. Of je parkeert ergens waar je snel met het OV naar toe kunt om in de auto te stappen.
Jaap, de Hermitage is om de hoek !
Lijkt me toch als bewoner wat prijzig om daar elke dag 24 uur te gaan parkeren ?
0 parkeerplaatsen? Als je dan toch een auto wilt, waar kan je dan parkeren?
Maar 30% sociale huurwonigen. Nederland, dus zaanstad ook, schreeuwt om betaalbare woningen. De starter kan geen kant op dus blijft thuis, een toekomstloze situatie. Politiek zaanstad laat ze feitelijk gezien barsten. Om je kapot te schamen
Eigenlijk moet die woontoren naar Jan de Bruin vernoemd worden.
Zonder hem zou ie er nooit komen.
'De Jan' stel ik voor.