Tijdens het vragenuur in het Zaanstad Beraad van 3 december stelde Julie van ’t Veer (CDA) vragen aan burgemeester Jan Hamming over zijn voornemen om een manifest over demonstratierecht van Amnesty International te ondertekenen. Samen met Fidel Lopes (VVD) en Jaap Keijser (POV) maakt Van ’t Veer zich zorgen over politieke uitingen in het document.

De partijen struikelen vooral over een drietal uitingen die in het document ‘Demonstreren: een recht voor iedereen’ van Amnesty International staan. Zo maken ze zich onder andere zorgen over de zin: ‘Zij [de demonstranten] moeten dan ook niet gezien worden als lastposten of een veiligheidsrisico’, wel waren de partijen in de schriftelijke versie van hun vragen vergeten de niet geheel onbelangrijke zin ervoor te vermelden. Deze twee zinnen vormen namelijk samen:

‘Mensen die vreedzaam demonstreren willen een bijdrage leveren aan oplossingen voor maatschappelijke problemen. Zij moeten dan ook niet gezien worden als lastposten of een veiligheidsrisico.’

Hiernaast vallen de partijen over een fragment waarin Amnesty International stelt dat de politie niet naar het ID-bewijs van vreedzame demonstranten moet vragen en dat ze zichtbaar en proactief optreden tegen (mogelijke) dreiging van geweld van een vijandig publiek.

Een laatste punt waar de partijen niet blij mee zijn is de constatering van Amnesty International: ‘Het demonstratierecht staat onder druk’. Van ’t Veer vroeg zich af wat de motivering van de burgemeester is om het manifest te ondertekenen:

‘Wij waren nogal verrast en geschrokken eigenlijk, omdat er een aantal politieke statements en uitlatingen staan in dit manifest. Wij vragen ons echt af of we die uitlatingen moeten onderschrijven en dus de ondertekening moet plaatsvinden. Het recht om te protesteren is een grondrecht en daar staan we echt allemaal achter. De uitspraken die worden gedaan ook over onze gemeente, onze politie, onze inwoners, over dingen die mogelijk kunnen gebeuren en meningen over het protestrecht maken wij ons zorgen over.’

Elf punten

In het document van Amnesty International is er pagina opgenomen met actiepunten waaronder ruimtes voor het plaatsen van handtekeningen zijn ingericht. Deze punten bestaan uit pijlers waarvan Amnesty International wil dat de gemeentes zich daar aan houden.

Een voorbeeld: ‘De termijn en aanmeldprocedures voor de kennisgeving zijn laagdrempelig en toegankelijk voor iedereen’, een ander voorbeeld: ‘de politie beschermt elke vreedzame demonstratie’, en een laatste voorbeeld: ‘na afloop van een demonstratie gaat de gemeente met alle betrokkenen in gesprek om het verloop te evalueren en te kijken waar het beter kan’.

Burgemeester Jan Hamming werd nog gevraagd door Fidel Lopes (VVD) of hij zou kunnen overwegen het manifest niet te ondertekenen. Lopes was van mening dat de burgemeester zich wel degelijk tegenover de handhavers zet met het ondertekenen van het manifest. De burgemeester gaf echter aan dat hij bij zijn standpunt blijft om wel te ondertekenen. Hij benadrukte daarnaast dat hij enkel zijn handtekening zet onder de elf concrete actiepunten:

‘Voor de duidelijkheid: de handtekening die ik zet is onder de elf concrete actiepunten, dat is ook een aparte pagina en die onderteken ik. Dit gaat uitdrukkelijk niet over de rest van de tekst. De rest van de tekst is aan Amnesty.’

Door: Rick Nieborg, info: document Amnesty International, schriftelijke versie vragen POV, VVD en CDA en vragenuurtje Zaanstad Beraad 3 december, foto: screenshot uitzending Zaanstad Beraad (Julie van ’t Veer).