Een flinke wind die zondag 24 november over de Zaanstreek raasde zorgde voor een kapot dak en verontruste bewoners. De brandweer heeft de situatie gecontroleerd en diezelfde avond het dak nog waterdicht gemaakt om lekkage te voorkomen. De woningen worden beheerd door Woningcorporatie Rochdale.
Rochdale hanteert een gestructureerd beleid voor het inspecteren van de daken van haar woningen. Eens in de zes jaar worden de daken van haar complexen gecontroleerd door gespecialiseerde contactpartners. Dit gebeurt steekproefgewijs per complex, vertelt woordvoerder Pim de Ruiter van Rochdale.
‘Tijdens deze controles ligt de focus op een globale beoordeling. We bekijken de algemene conditie en controleren niet iedere centimeter van elk dak afzonderlijk.’
Volgens De Ruiter is deze aanpak voldoende om een goed beeld te krijgen van de staat van de daken. Op basis van deze controles maken ze een inschatting van eventuele nodige onderhoudswerkzaamheden.
‘In de wijk van de Haya van Somerenstraat vond de laatste controle plaats in juli 2024, best recent nog. Tijdens deze inspectie werden een aantal aandachtspunten gesignaleerd. De daken van die wijk werden op de onderhoudsagenda gezet voor 2028. Dat had dus eerder gemoeten, blijkt na afgelopen weekend.’
De daken van woningen gaan gemiddeld 30 tot 40 jaar mee. De desbetreffende huurwoningen in de Spoorbuurt dateren van 1993 en zijn nu dus 31 jaar oud.
In eerder nieuws op De Orkaan werd gesproken over schilders die mogelijk iets te maken hebben gehad met het loskomen van het dak. De Ruiter zegt dat er bij de controle in juli 2024 geen schade of problemen geconstateerd zijn. De schilders hebben voor de datum van controle hun werk verricht. De Ruiter acht de kans dat zij er iets mee te maken hebben daardoor erg klein.
Door: Renée Koopman. Bron: Woordvoerder Rochdale Pim de Ruiter (zie ook eerder nieuws op De Orkaan). Foto: Michel Schermer.
Dit had net zo goed bij een koopwoning kunnen gebeuren. Je kunt tijdens een controle nauwelijks de kans bepalen dat de dakbedekking eraf waait . Dat kan hoogstens als je vaststelt dat er grind of tegels op hadden moeten liggen, maar deze verwijderd zijn. Dat komt meer voor bij koopwoningen. De dakbedekking wordt dan vervangen en het eventuele grind wordt om praktische redenen niet terug gebracht. Men bedenkt zich dan niet dat het grind soms meer functie heeft dan enkel de dakbedekking te beschermen tegen de zon.
Rochdale heeft hier gewoon pech gehad, en ik zie vooralsnog geen argument om te veronderstellen dat ze iets verweten kan worden.