Tussen de spullen van de verbouwing staat een vergrote vakantiefoto met de kleine Gwendolyn en Dagmar. ‘Die is gemaakt in Ierland. Daar is onze liefde voor de tearoom ontstaan en gegroeid.’

Dankzij die liefde kun je binnenkort bij Bij Jansje in Krommenie je hart ophalen en je smaakpapillen een goede beurt geven. Onder die naam open Gwendolyn Veldhuis en Dagmar Koene-Veldhuis een tearoom annex cadeauwinkel in het pand waarin tot voor kort een tattooshop was gevestigd.

De hele familie Veldhuis is al een tijdje in touw om op eigen kracht de teamroom en winkel op 8 december te kunnen openen als de jaarlijkse kerstmark wordt gehouden. Dat lukt niet helemaal, want voor de tearoom is het wachten op de omgevingsvergunning voor – hou je vast, het klinkt als de diagnose van een psychiater – een buitenplanse afwijking. Daarna moet er ook nog een horecavergunning worden aangevraagd.

Veel leuker

Het idee om een tearoom te beginnen leefde al heel lang bij de zusters. De tip dat het pand van de tattooshop in de verhuur kwam, was het beslissende zetje om de daad bij het woord te voegen. Ze wisten waaraan ze zouden beginnen. Gwendolyn heeft jarenlang in een cd-winkel gewerkt en daar ook de inkoop gedaan. Ze bakte taarten voor de lol en voor de verkoop bij speciale evenementen. ‘Nee, ik ga hier niet bakken. Dat is niet te combineren met al het werk voor de winkel en de teamroom. We kopen de taarten van een ambachtelijke bakker.’ Dagmar combineert Bij Jansje met een baan in het onderwijs.
Beiden hebben vijf jaar geleden de koffiehoek in de concept store Zaansch Faam in Zaandam uitgebaat. Om te ervaren wat het werk allemaal inhoudt ‘of we het zouden kunnen en of we het leuk zouden vinden. Ja, zelfs veel leuker dan we dachten.’

Grote stamtafel

Gwendolyn en Dagmar hadden een duidelijk beeld van wat ze hun klanten wilden bieden. Een warme en gezellige huiskamer, waar je je meteen thuis voelt. Met centraal een grote stamtafel. Een lekkere bank om even uit te zakken van het winkelen. Een speelhoek voor de kinderen. En misschien een paar flexplekken voor mensen die thuiswerken en er even uit willen.
‘Als je gezelschap of gezelligheid zoekt, komt langs. Je bent welkom. Dit is een ouderwetse buurtwinkel. We zijn terug in de buurt: we hebben om de hoek op de Wilhelminastraat gewoond,’ vertelt Gwendolyn.

Terwijl de meiden hun verhaal doen, zet moeder Ans (doopnaam Jansje) een muur in de verf en legt vader Hans – twaalf jaar ervaring als etaleur bij Wastora – de laatste hand aan een etalage. Waarvoor hij gebruik maakt van een mooi oud kastje dat ooit van opa is geweest. Het staat leuk en het is duurzaam.

‘De eerste klant hebben we al gehad. We moesten hem teleurstellen. We zijn nog niet open en we tappen geen biertjes.’

Dobbelstenen

Wat zij in de winkel en de tearoom verkopen is zoveel mogelijk lokaal ingekocht en is ook geselecteerd op duurzaamheid. Koffie, thee en chocolade komen van koffiebranderij Gebrand op smaak uit Wormer. De planten die de zaak sieren zijn geschonken door het Plantenasiel Zaanstad in Wormer en hebben zo een tweede leven gekregen in Krommenie. In de winkel worden niet alleen koffie, thee en zoetigheden verkocht, maar ook andere producten die bijdragen aan lekker en gezellig tafelen. En originele accessoires. Ze laten een klein leren tasje zien voor het bewaren van dobbelstenen dat Hans heeft gemaakt. Als je het openvouwt kun je er de dobbelstenen in gooien zonder dat die alle kanten opspringen.

‘Mijn vader schildert,’ zegt Gwendolyn. ‘Wie weet gaan we een gelegenheid bieden om te exposeren.’

‘Ons jongste zusje Kathleen werkt bij het sociaal wijkteam in Krommenie,’ zegt Dagmar. ‘Dit zou een goede plek zijn om af en toe een ontmoeting te organiseren.’

Genoeg ideeën om Bij Jansje uit te bouwen tot een levendige bijdrage aan de aantrekkingskracht van Krommenie.

Door: Jaap de Jong, interview met Gwendolyn Veldhuis en Dagmar Koene-Veldhuis. Op de foto boven: Dagmar, Hans, Ans (Jansje) en Gwendolyn