Tussen de muziekdocenten en FluXus is de liefde voorgoed voorbij. Ze willen uit elkaar – althans dat willen de docenten. Maar FluXus en Zaanstad houden de boot af. Eerst moet er een langdurig ‘visietraject’ worden afgerond. Zinloos aldus de docenten. Voordat dat is gebeurd bestaat de muziekschool al niet meer: ‘operatie geslaagd, patiënt overleden’.
FluXus krijgt op dit moment € 804.000 van Zaanstad voor het muziekonderwijs maar volgens de muziekdocenten wordt dat geld ‘bij lange na’ niet besteed aan muziekonderwijs. De muziekschool zegt voor € 545.000 zelfstandig te kunnen worden.
‘De Muziekschool Zaanstad kan niet verder met FluXus’ zegt klarinetist Erik van Deuren. Hij is ook voorzitter van de Stichting en van de Vereniging Muziekschool Zaanstad en windt er geen doekjes om tijdens zijn inspraak bij het Zaanstad Beraad van 6 november:
‘Het point of no return is voor de Muziekschool bijna bereikt. Het kerstconcert kan inmiddels geen doorgang vinden, evenals de traditionele Carols from Scratch en de kerstconcertjes in de kerkjes. De schade aan het muziekonderwijs in de Zaanstreek, ooit bekendstaande als 1 van de 3 beste van het land wordt nu snel zichtbaar.’
Onvrede
Al twee jaar geleden meldden de docenten zich bij Zaanstad. Maar de gemeente kiest voor een ‘langdurig visietraject’ en schuift de zaak daardoor op de lange baan. En dat terwijl er duidelijk onvrede over het functioneren van FluXus is.
Van Deuren en de Stichting/Vereniging hebben niet alleen haast maar ook concrete plannen. Ze stuurden een begroting, een visie- en realisatieplan, een transitietraject en het ‘Raadsinstrumentarium’ waaronder een kant-en klare motie naar de raad. Die kan op 12 november 2024 zo ingediend worden.
Deadline
In de motie wordt gesteld ‘dat er voor 2026 een oplossing moet komen’. Die oplossing houdt in dat de Muziekschool Zaanstad en Fluxus gaan praten ‘over een spoedige overdracht van de dagelijkse leiding op de werkvloer van de Muziekschool’. Dat moet nog dit jaar gebeuren. Vervolgens moet gesproken worden over ‘een totale overdracht van het beheer van het pand van de Muziekschool (Westzijde 148), met als uiterlijke deadline 1 januari 2026’.
Zelfstandigheid is de enige optie volgens Van Deuren: ‘wij kunnen niet meer op deze manier werken, desnoods gaan we onafhankelijk. Er is acht ton gealloceerd voor muziekonderwijs en dat wordt er op dit moment niet aan uitgegeven. Docenten willen wel, die ‘hebben het end in de bek’.
Zelfstandigheid geheel los van FluXus en het bestaande gebouw, of desnoods zonder steun van de gemeente wordt zelfs ook overwogen. Van Deuren: ‘Het is verschrikkelijk als het pand leeg komt te staan, maar daar lijkt het wel op zoals het nu gaat.’
Door Piet Bakker op basis van Zaanstad Beraad van 6 november. Alle plannen van de muziekschool zijn hier te vinden.
Why after all this time the gemeente does not finally give the building to the teachers?
Enne.... docentje-pesten in de muziekschool gaat gewoon verder.
Het strijdlustige mt van fluxus heeft in zijn wijsheid besloten dat als een socent in de muziekschool zijn werk zit voor te bereiden of soortgelijke acties onderneemt hij daarvoor huur moet gaan betalen.
Bizar!
Veronderstel dat jij als werknemer voor de baas overwerkt om een project af te ronden en de baas gaat jou een rekening opsturen. De huur voor gedane werkzaamheden buiten je werkuren om.
Dan voel je je toch flink ge☆aaid, toch?
Beste gemeente, verlos ons uit deze waanzin, aub.
De muziekschool MOET los van fluxus. Dit gaat zo niet meer.
Wat een raar verhaal. Waar wordt die 8 ton wel aan besteed dan?
Jammer dat de "wijsheid" weer aan personen wordt gegeven die mogelijk niet of nauwelijks les hebben gegeven. Als er mooie zaken niet meer doorgaan, dan zou je als leider toch een keer voor de spiegel moeten gaan staan en je afvragen of je het nu allemaal wel zo goed doet.