Sinds 1 oktober 2024 heeft Service apotheek ’t Kalf in Zaandam een nieuwe eigenaar: Jeroen van Lieshoud, die ook Service apotheek Buiksloter in Amsterdam-Noord beheert. Omdat elke apotheek een eigen beherend apotheker vereist, is Roos-Marije Schotsman op 1 november toegetreden.
Samen vormen zij een enthousiast team dat streeft naar moderne, toegankelijke en persoonlijke zorg voor de buurt, met de ambitie om de apotheek te transformeren tot een plek waar innovatie en persoonlijke aandacht centraal staan.
Persoonlijke zorg en gemak centraal
Bij Service apotheek ’t Kalf staan Jeroen en Roos-Marije voor persoonlijke aandacht, vooral voor ouderen met langdurig medicijngebruik. Ze benadrukken het belang van regelmatige evaluatie, omdat veranderingen in het lichaam de werking en verdraagbaarheid van medicijnen kunnen beïnvloeden.
Met een proactieve aanpak, zoals medicatiebeoordelingen, werkt de apotheek samen met artsen om medicijnen te optimaliseren. Dit vermindert bijwerkingen, verhoogt effectiviteit en voorkomt onnodig gebruik.
Oudere patiënten raken vaak uit beeld, omdat niemand het totale medicatie-overzicht bewaakt. Een patiënt loopt bij verschillende artsen, maar wie kijkt eigenlijk naar het totaalplaatje? Apothekers hebben dit totaalbeeld en de expertise om een deskundige analyse te maken. Zij zijn de experts op dit gebied. En ja, dat is eigenlijk wel één van de speerpunten die ze hebben voor 2025: de oudere patiënten beter ondersteunen.
‘Sommige mensen gebruiken wel acht verschillende medicijnen, nemen elk uur een ander tabletje en raken hierdoor soms het overzicht kwijt. Hier zijn absoluut oplossingen voor, maar het signaleren van zulke patronen is niet altijd mogelijk aan de balie. Hier wil je echt even de tijd voor nemen.’
Voorafgaand aan het overleg met de arts vindt een medicatiegesprek plaats met de patiënt, in de apotheek, thuis of telefonisch. Het idee is om ook de wijk in te gaan om in gesprek te gaan met mensen die wat minder goed naar de apotheek kunnen komen.
Medicijnwijzigingen gebeuren áltijd in samenspraak met zowel arts als patiënt. Zo houdt de patiënt altijd de regie in de behandeling. De ervaring leert dat mensen dat als erg prettiger ervaren.
Dienstverlening
Om patiënten beter van dienst te zijn, maakt de apotheek gebruik van een herhaalservice. Hiermee hoeven patiënten niet langer zelf herhaalrecepten aan te vragen bij hun huisarts. Medicatie wordt elke 3 maanden automatisch herhaald en kan eenvoudig worden opgehaald binnen aan de balie, vanuit de afhaalkluis (24/7 open) of thuis worden bezorgd.
Naast het gemak voor de patiënt, kan de apotheek met de herhaalservice planmatiger werken. Hierdoor kunnen zij beter inspelen op geneesmiddelentekorten, een groeiend probleem in Nederland, wat uiteindelijk ook de patiënt weer ten goede komt, zodat die niet zonder medicatie komt te zitten.
Zichtbaarheid en betrokkenheid
Naast technische verbeteringen willen de apothekers meer zichtbaar en benaderbaar zijn in de wijk. Je weet wel wie je huisarts is, maar vaak niet wie je apotheker is. Je mag je als klant bij elke apotheek inschrijven, maar de meesten kiezen toch voor de apotheek die het dichtstbij is.
‘Vaak is niet bekend wat je apotheker doet of waar die zich mee onderscheidt ten opzichte van een andere apotheker. De meeste mensen hebben zoiets: de apotheker is verantwoordelijk voor het afleveren van de geneesmiddelen die ik nodig heb. En voor de rest zal er niet heel veel spannends aan zitten.’
Dit is in de praktijk wel anders. Er wordt onder andere gecontroleerd of het voorgeschreven geneesmiddel geen problemen geeft met de andere geneesmiddelen en of het geneesmiddel in de juiste dosering is voorgeschreven voor het betreffende ziektebeeld.
Daarnaast is de apotheek er ook voor adviezen over hoe iemand het beste een geneesmiddel kan innemen (lege maag/volle maag/voor het slapen of juist ‘s ochtends), hoe het geneesmiddel te bewaren, of je er mee mag autorijden, wat te doen als het geneesmiddel een keer is vergeten of als iemand per ongeluk een dubbele dosering heeft ingenomen.
‘Wij willen graag dat klanten ons makkelijk en op een laagdrempelige manier kunnen bereiken en hun vragen of zorgen bij ons kwijt kunnen.’
Ook breiden ze hun service uit naar mantelzorgers, die een cruciale rol spelen in de ondersteuning van patiënten. Zo kunnen mantelzorgers door gebruik van de Service Apotheek-app, dankzij de DigiD-machtiging, eenvoudiger worden ontlast. (Na de foto typen we verder.)
De toekomst van Service apotheek ’t Kalf
Jeroen en Roos-Marije willen met het bestaande team, dat de wijk en haar bewoners goed kent, een prominente rol spelen in de buurt. Ook willen ze het pand gaan moderniseren. De buurt die gebruik maakt van de apotheek wordt steeds groter: ’t Kalf, een groot gedeelte van Kogerveld en alles wat er nog in de buurt gebouwd wordt.
Dat betekent dat het ook belangrijk is dat ze zichtbaar zijn en dat iedereen bekend is met de service die ze bieden, zoals de geneesmiddelenkluis die 24/7 geopend is, de Service Apotheek-app waarmee medicijnen op elk moment van de dag besteld kunnen worden en voor iedereen de mogelijkheid om medicijnen te laten bezorgen.
Doordat de oude eigenaresse het zo goed overgedragen heeft kunnen ze meteen mee aan de slag gaan met alle ambities.
Hoe goed ken jij jouw apotheker?
Er valt nog zoveel meer te vertellen over wat er allemaal gebeurt in de apotheek, de rol van apothekers en de uitdagingen waar zij mee te maken hebben. Maar waarom ga je niet zelf in gesprek met je apotheker? Zo begrijp je bijvoorbeeld beter waarom je soms even moet wachten op je medicijnen of waarom je ineens een ander merk mee krijgt.
Heb je vragen of weet je niet goed waarmee de apotheker jou kan helpen? Gewoon even vragen! Wij hebben ontdekt dat apothekers veel meer doen en weten dan we vaak beseffen en dat mag gezien worden. Dus loop eens binnen bij jouw apotheek en ga in gesprek met de enige specialist zonder wachtlijst.
Door Dorine Kat met foto’s aangeleverd door Service apotheek ’t Kalf.