Zaanstad maakt plannen voor het gebied rondom de Nauernasche Vaart bij Krommenie en Wormerveer. Een aantal ‘verouderde en braakliggende’ terreinen moeten veranderen in ‘levendige’ buurten, inclusief woningen, bedrijven en voorzieningen.
De Nauernasche Vaart was vroeger een belangrijke industriële vaarroute voor Wormerveer en Krommenie, tegenwoordig is het er een stuk minder druk. Daarom worden ook de oevers van de Vaart aangepakt en moeten die ‘groener’ en ‘leuker’ worden. In de toekomst moet het zo mogelijk worden om op ‘een mooie manier’ naar het buitengebied te wandelen, fietsen of varen.
Zaanstad wil ook de verbinding tussen oost en west verbeteren. De gemeente onderzoekt of een fietsbrug mogelijk is en wil ook de fietsverbindingen langs de vaart verbeteren. Ook de verkeerscirculatie en parkeergelegenheid in Krommenie wordt aangepakt. Routes naar de polder en natuur in de buurt en natuurverbindingen tussen de groene gebieden worden verbeterd.
Afgezien van de verkeerssituatie zal de situatie in de dorpen zelf worden aangepakt. Verouderde, leegstaande terreinen en fabrieken moeten veranderen in nieuwe, levendige buurten. Een mix van wonen, werken, voorzieningen en groen moet het gevolg zijn.
Fabriekspanden
Dit betekent niet dat alle gebouwen verdwijnen. Gebouwen die de stempel ‘bijzonder’ krijgen, zoals oude fabriekspanden moeten worden behouden. Het (winkel)lint van Krommenie moet ook worden verbeterd, zo moet onder andere leegstand worden voorkomen. Uit het Concept werkboek van de Gebiedsstrategie:
‘Karakteristieke structuren en bijzondere gebouwen, zoals oude fabriekspanden, blijven waar mogelijk behouden. Ze vertellen het verhaal van het gebied en vormen soms bijzondere broedplaatsen. Met betaalbare ruimtes voor ondernemers, culturele en sociale functies. Door de impuls aan dit gebied profiteert ook het eeuwenoude dorpslint van Krommenie: de ontwikkelingen zorgen voor meer draagvlak voor de winkels en voorzieningen.’
Chromos/Vlaar
Ook het Vaartdijkterrein, onder sommige bekend als Chromos/Vlaar, wordt aangepakt. Omdat bedrijven zijn vertrokken staan daar gebouwen leeg. Volgens Zaanstad biedt dit de ideale kans om deze historische plek weer te verbinden met de rest van het dorp.
Het Vaartdijkterrein moet een groene en duurzame buurt worden waar mensen kunnen wonen en werken. Ook ziet Zaanstad mogelijkheden voor ‘vernieuwende’ horeca en zorgfaciliteiten.
Fiets- en loopverkeer zal via de Zuider- en Noorderhoofdstraat gaan. Autoverkeer kan alleen via de Noordervaartdijk naar het gebied. Zaanstad zegt in gesprek te zullen gaan met de eigenaren van panden op het terrein of ze mee willen doen aan de herontwikkeling.
Informatiebijeenkomsten
De gemeente nodigt inwoners, ondernemers en organisaties uit Krommenie en Wormerveer uit om mee te denken over de toekomst van het gebied. Op woensdag 6 november is een inloopbijeenkomst in Grand Café Atlantic in Krommenie. Op maandag 11 november is er een tweede bijeenkomst in De Groote Weiver in Wormerveer. Daarnaast kan er vanaf 6 november tot en met 20 november een online vragenlijst worden ingevuld, op deze manier kunnen inwoners reageren op de plannen.
Door: Rick Nieborg, info: zaanstad.nl & Concept werkboek Gebiedsstrategie, beeld: Zaanstad.