Dat Tayron Dekker (43), pedagogisch coach en sportbegeleider, een moeilijke jeugd heeft gehad is een feit. Zijn jonge jaren werden getekend door uitdagingen als verslaving, drugs, prostitutie en armoede, maar opgeven was voor hem geen optie. Met zijn coachingsbedrijf Train & Denk helpt hij sinds een jaar kinderen met de technieken die hem zelf uit een moeilijke periode hebben geholpen.
De geboren en getogen Amsterdammer woont inmiddels al 13 jaar in de Zaanstreek, maar voor die tijd heeft hij volgens eigen zeggen al een filmwaardig bestaan beleefd in de hoofdstad. Zijn ouders scheidden al op jonge leeftijd: zijn vader kwam er namelijk achter dat zijn moeder ernstig verslaafd was aan harddrugs. Toch bleef hij tot zijn 12de wonen bij zijn moeder, vooral omdat als hij dat niet zou doen zijn moeder geld zou mislopen en dat geld was hard nodig voor het aanschaffen van dope.
De vader van Tayron bleef echter wel in zijn leven en daardoor kon er een passie ontstaan: zijn vader bracht hem namelijk altijd naar voetbal, een plek waar alles (ook al was het maar voor een uurtje) van hem af kon glijden. Hij werd steeds beter en belandde zelfs bij de Ajax amateurs, terwijl er thuis elke dag andere mensen over de vloer kwamen.
Ajax
Tayron werd ouder en maakte ruzie na ruzie mee bij zijn moeder thuis, maar naar therapie gaan deed hij niet: ‘mijn therapeuten zaten aan de bar’. Het nachtleven was namelijk de plek waar hij zijn ei kwijt kon. Hij begon met het werken in de horeca terwijl hij door bleef voetballen: elke zondag was hij stipt op tijd bij de wedstrijden. Dat viel zo op dat iemand van Ajax hem 17 jaar geleden een baan kon aanbieden als sportbegeleider voor de gemeente Amsterdam in het onderwijs.
En daar is waar hij zijn passie vond. Hij merkte al snel dat hij weinig geduld had voor volwassenen maar wel heel veel geduld voor kinderen en dat is wat buitenstaanders ook konden beamen. Hij kon kinderen die eerder onhandelbaar waren discipline aanleren en werd door sommigen een “pedagogisch wonder” genoemd. En dit allemaal in verband met sport of de keuken.
Toen hij 13 jaar geleden in Zaandijk terecht kwam vanwege de liefde werd hij actief als vrijwilliger bij zijn voormalige voetbalclub RCZ. Daar begon hij een jong team te coachen en doet dat nog steeds met hetzelfde team, dat inmiddels bestaat uit jongvolwassenen, met alle veranderingen van dien. De jongens zijn met Tayron opgegroeid, maar dat betekent niet dat Tayron wegblijft tijdens de zogenaamde derde helft.
Train & Denk
Een jaar geleden besloot hij na 17 jaar gewerkt te hebben in het onderwijs, om voor zichzelf te gaan. Met Train & Denk, zijn eigen coachingspraktijk, biedt hij meerdere trajecten aan die eigenlijk allemaal hetzelfde zouden moeten opleveren: het motiveren van en de mentale kracht geven aan een kind en/of een ouder. Zo zijn al de trainingen die hij geeft psychofysiek: oftewel op een fysieke manier werken aan psychische problemen van een persoon of kind. De coachingsessies geeft Dekker nu op scholen, aan individuele kinderen en kinderen met hun ouders.
Een van de technieken die Tayron gebruikt is de Rots en Water techniek, waarbij kinderen en ouders op een psychofysieke manier worden aangeleerd hoe en wanneer ze het beste assertief en zelfverzekerd (Rots) kunnen zijn en hoe en wanneer ze het beste empathische en flexibele (Water) trekken kunnen vertonen.
In een schakelklas in Krommenie waar hij nu les geeft ziet hij dat kinderen die coachingsessies goed kunnen gebruiken. In een schakelklas zitten namelijk kinderen die een flinke taalachterstand hebben en vaak gaat dit dus over vluchtelingen die verschrikkelijke dingen mee hebben gemaakt. Maar niet alleen in zo’n schakelklas hebben sommige kinderen het zwaar. In normale klassen ziet hij het vaak genoeg gebeuren dat kinderen in armoede opgroeien, ze hebben bijvoorbeeld geen eten mee naar school.
De toekomstplannen zijn daarom ook ambitieus. Hij hoopt meer kinderen te kunnen helpen met zijn technieken en hoopt daarom ook in de toekomst mensen te kunnen aannemen die de technieken kunnen verspreiden om nog meer kids te kunnen bereiken. De toekomst ligt namelijk in hun handen.
Door Remi Kerkhoven.
Prachtig verhaal, en dit is ook hoe ik Tayron ken: ambitieus, eerlijk en geweldig met kinderen. Zelfs in zijn vakanties is hij een animatieteam voor groepen kinderen in zijn eentje! En ook deze uitdaging ga je waarschijnlijk met veel passie en plezier doen. Succes!
Mooi en helder stuk. Veel succes Tayron. Zoals ik je ken zal je door je inzet en enthousiasme veel mensen kunnen helpen!
Het verleden van Tayron kende ik niet, maar hij traint het elftal van mijn zoontje. Ik als vader ga iedere keer mee en zie dat deze man (tayron) zo goed met de kinderen om gaat en daarbij ook een hele goede voetbaltraining geeft. Hij geeft iedere speler de aandacht die hij nodig heeft. Dit is zo leuk om naar te kijken, dat zelfs de vaders er ook nog van kunnen leren. Het belangrijkste is natuurlijk ook dat de kinderen als plezier ervaren en er nog op een educatieve manier van leren om met andere kinderen om te gaan.
Tayron je bent een kanjer en hoop dat mijn zoontje nog lang met jou mag trainen.
Hoopgevend verhaal. Dank.