Naast de grotere fietstegels die in augustus 2024 zijn geplaatst is het fietspad nu ook beklad met verf-fietsen. Het fietspad ‘De Buiging’ wordt bijna constant geblokkeerd door toeristen die voornamelijk bezig zijn met het maken van selfies of tiktoks met het iconische Inntel Hotel op de achtergrond. Dit leidt regelmatig tot bijna-botsingen en af en toe zelfs tot echte ongelukken.

Hoewel Zaanstad hoopt het probleem hiermee op te lossen blijkt niets minder waar. Terwijl Orkaankracht Silva de fietsen probeerde te fotograferen liepen de toeristen nog net niet met hun schoenen door de verf en het geluid van een fietsbel deed hen ook geen belletje rinkelen.

POV-raadslid Perry van der Velden stelde in oktober 2023 vragen over het gevaarlijke fietspad dat volgens hem ‘overspoeld’ werd door toeristen. Het fietspad is volgens Van der Velden niet duidelijk aangegeven. Het zou een goed idee zijn om het fietspad ‘duidelijk(er) aan te geven door bijvoorbeeld bebording, groter en duidelijker fietssymbolen op het fietspad, wellicht meertalig?’ Ook zou de scheiding tussen het voetgangers- en fietsgedeelte duidelijker moeten zijn. Dat zou kunnen door een scheidingshek, extra hoogteverschil of andere maatregelen. Wat meer politie en/of handhaving zou ook helpen volgens Van der Velden.

Van deze suggesties zijn dus – een jaar later – alleen de grotere tegels en de verf-fietsen geraliseerd.

Door: Silva Honig. Bron: Eerder nieuws op De Orkaan. Foto: Silva Honig.