De fracties van GroenLinks en D66 in Oostzaan hebben het college schriftelijke vragen gesteld over dierenwelzijn en de keuzes die de gemeente heeft gemaakt rondom de behandeling van de muskuseenden in het dorp. Aanleiding voor de vragen is de samenwerking van de gemeente met de bedrijven Anticimex en Hoogendoorn, terwijl de gemeente Rotterdam juist gestopt is met deze partijen vanwege zorgen over dierenwelzijn.

In een gezamenlijke brief, ondertekend door Sarah van Brussel en Hester Stroo (beiden GroenLinks) en Siefko Julius (D66), vragen de fracties hoe Oostzaan tot de keuze voor deze bedrijven is gekomen. Ze willen onder meer weten waarom er is gekozen voor een commerciële ongediertebestrijder en dierenhandelaar in plaats van een opvanglocatie voor de dieren.

Daarnaast stellen de partijen vragen over het beheer van de eenden en de maatregelen die daarvoor zijn genomen. Ze vragen specifiek naar de betrokken partijen, de lange termijnplanning en de kosten van deze maatregelen. Er zijn ook zorgen over de opvang van eenden bij Hoogendoorn, waarbij de fracties willen weten of er afspraken zijn gemaakt over hoe lang de eenden daar worden opgevangen en wat er gebeurt als herplaatsing niet mogelijk is. Worden ze bijvoorbeeld tot hun natuurlijke dood opgevangen?

Verder vragen de fracties naar de status van gesprekken over een nieuwe locatie voor Ducktopia en uiten ze zorgen over geruchten dat jonge eenden mogelijk worden gebruikt voor fokdoeleinden, wat volgens hen juist kan leiden tot meer overlast door muskuseenden in andere gebieden.

Door: Dorine Kat op basis van de schriftelijke vragen aan het college. Foto: Merel Kan