Stichting DOCK (sociale wijkteams in Zaandam-zuid) is in financiële problemen geraakt. Voor de zomer werd dat bekend nadat DOCK slechte jaarcijfers bekend maakte. Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Zaanstad, grote opdrachtgevers van DOCK, maken zich zorgen.
Gemeente Zaanstad had een overeenkomst met de stichting gesloten van maximaal acht jaar met ingang van 2019, telkens in termijnen van twee jaar. Eigenlijk zou de laatste periode 2025-2026 moeten zijn maar Zaanstad verlengt maar met één jaar.
Voorjaar 2024 nam Dock al maatregelen om financieel weer gezond te worden. Daarnaast is er door de stichting deze zomer gewerkt aan een herstelplan. Zaanstad en de andere opdrachtgevers zijn in gesprek met DOCK.
Zorgelijk
De opdrachtgevers zijn over het algemeen tevreden over de dienstverlening van DOCK. Er zijn los van de financiële situatie geen andere redenen om de overeenkomst niet te verlengen. De gemeenten vinden dat DOCK in het herstelplan goede stappen voorstelt om de geldzaken op orde te krijgen en hebben vertrouwen in de aanpak hiervan.
Momenteel is de financiële situatie echter nog zorgelijk, dus de gemeenten houden de stichting strikt in de gaten.
Eén jaar verlenging
Op 31 december 2024 loopt de huidige overeenkomst af. Gezien de actuele ontwikkelingen binnen de stichting en de stappen die DOCK nog moet zetten in het herstelplan, is ervoor gekozen om de overeenkomst slechts met één jaar te verlengen.
Als de uitvoering van het herstelplan voor goede resultaten zorgt en de financiële situatie verbetert, zal de overeenkomst nog een keer verlengd worden met één jaar tot en met eind 2026.
DOCK beheert de wijkteams Poelenburg, Peldersveld en Hoornseveld, Rosmolenwijk en Zaandam Zuid en twee bovenwijkse teams Jongerenwerk en Participatiewet, die onderdeel uitmaken van Sociaal Wijkteam Zaanstad (SWT Zaanstad).
Door: Renée Koopman op basis van Raadsinformatiebrief Zaanstad. Foto: De Orkaan.
Hoe is dit nu mogelijk, de werkzaamheden die zo een wijkteam doet worden ook deels gedaan door een hoop vrijwilligers. Als er dan nog dik geld bij moet dan is er structureel iets mis.