Tijdens een extra raadsvergadering in Oostzaan moeten burgemeester en wethouders zich verantwoorden over hoe ze de raad hebben geïnformeerd over de APV-route voor het inrijverbod. Of beter gezegd: niet hebben geïnformeerd.

B&W geeft toe dat de raad niet juist hebben geïnformeerd en een groot deel van de juridische adviezen niet meer terug kunnen vinden: onzorgvuldig en onprofessioneel zeggen ze zelf. De onderbouwing van de nieuwe regeling waarbij Oostzaan zelf de boetes voor het negeren van het inrij-verbod via de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) kon incasseren was in feite flinterdun. Maar dat werd niet met de raad gedeeld.

Analyse van de stukken die De Orkaan kreeg na een Woo-verzoek wees ook uit dat het akkoord van de Officier van Justitie ontbrak (terwijl burgemeester Polka eerder verzekerde dat dat er wel was). Slechts een deel van de juridische adviezen was terug te vinden, en daarnaast houdt Oostzaan nog een deel van de stukken geheim. Uit de adviezen die er wel zijn, blijkt dat de juristen zeer kritisch over de nieuwe regeling zijn. Niet doen is het oordeel, het is op ‘een verkeerde juridische grondslag’ gebaseerd. Polak deelt ook dat niet met de raad en het college stuurt op grond van die onvolledige informatie het voorstel naar de raad die het voorstel unaniem aanneemt.

Het college betreurt de gang van zaken en maakt excuses, maar of dat genoeg is voor de oppositie moet nog blijken. Normaal gesproken leidt dit soort gedrag tot moties van afkeuring of zelfs wantrouwen. En als die wordt aangenomen stappen de getroffen bewindslieden op. In Oostzaan moet dan zo’n motie gesteund worden door leden van PvdA en/of VVD. Maar of ze dat doen is de vraag.

Lees ook:

Kijk hier naar de vergadering (aanvang 19.30 uur):

Door Piet Bakker, Merel Kan, Ola Kwiatkowska en Kimberley Kat.