De wapeninleveractie editie 2024 heeft meer dan honderd wapens van de Zaanse straten gehaald. Fijn natuurlijk, zoals burgemeester Hamming op de website van Zaanstad zegt, elk wapen dat van de straat is, zorgt voor een ‘veiliger Zaanstad’. Tussen de vangst zaten wat bijzondere exemplaren. De Orkaan deed een inventarisatie.

Preventief fouilleren, een messenverbod en dus de wapeninleveractie. Zaanstad probeert op allerlei manieren om het aantal geweldsincidenten terug te dringen. En dat is hard nodig, te vaak trekken onze 112-redacteuren eropuit om verslag te doen van incidenten waar wapens bij betrokken zijn. Zo schreven wij afgelopen dinsdag – 15 oktober – nog over een gewapende overval op een winkel op de Heiligeweg in Krommenie.

Bij de wapeninleveractie van dit jaar konden slag- en stootwapens anoniem in een ton op het politiebureau in Zaandijk worden geplaatst. Echte vuurwapens konden alleen op afspraak bij een huisbezoek van oom agent worden ingeleverd. Dat waren er dit jaar ‘0’ (nul, zero, geen). Wel een uitgebreid arsenaal aan luchtdrukwapens, waarvan sommige er zeer realistisch uitzien.

Schep als kolf

Gannoes, ijzers, pipa’s… De lijst met (straat)synoniemen voor vuurwapens is lang. De lijst met ingeleverde vuurwapens is in vergelijking met vorig jaar ook lang(er). Vorig jaar lagen er zo’n zeventien vuurwapens op tafel, dit jaar komt dit aantal dik boven de twintig uit. De wapenkennis op De Orkaan-redactie is beperkt maar een bijzonder exemplaar is het op een Kalasjnikov lijkende wapen met een schep als kolf (of een schep met een Kalasjnikov als steel, het is maar hoe je het bekijkt).

Voor de rest liggen er exemplaren die lijken op jachtgeweren en zo’n twaalf handvuurwapens, waarvan sommige lijken op alarmpistolen. Waar bij de vorige inleveractie ook veel munitie werd ingeleverd (220 stuks) zijn er nu maar twee doosjes op de foto te zien. De gemeente heeft hier geen verklaring voor, ze zeggen in ieder geval blij te zijn met ‘elk ingeleverd goed’. Verder is opvallend dat er dit jaar drie kruisbogen zijn ingeleverd, op de foto van de vangst in 2023 zaten die er niet tussen.

Kleine disclaimer: zoals vermeld er zijn dit jaar geen ‘echte’ vuurwapens ingeleverd. De gannoes en ijzers op de foto zijn dus allemaal luchtdrukwapens. 

Jack Sparrow

Ook voor steekwapens zijn er veel (straat)synoniemen: shanks, blades, niffies, etc, etc., en ook dit jaar is er weer een flinke voorraad ingeleverd. Zo is er een sabel met handvat te zien waar Jack Sparrow jaloers op zou zijn, ernaast ligt zelfs een heuse speer. Buiten deze bijzondere exemplaren zijn er ook de meer voorkomende zoals machetes (vaak gebruikt in drillrapvideo’s) en Zwitserse zakmessen (samen ruim dertig) ingeleverd. Ook is er een schroevendraaier in de ton terecht gekomen.

Ook liggen er hakmessen, keukenmessen, aardappelschilmesjes en een halvemaan- of wiegemes om verse kruiden te snijden. Normaal gesproken worden die voor culinaire doeleinden gebruikt. Maar niet alle messen komen uit de keukenla (behalve als je zelf besluit een dier te willen villen).

In het midden van de tafel is een doodskop te zien waarbij uit alle kanten messen steken te zien, wat dat is weten we eigenlijk niet. Onder de doodskop ligt een object wat veel lijkt op een zogenaamde ‘strijdvlegel’ (ook wel ‘goeiedag’ genoemd), een wapen dat vooral in de middeleeuwen gebruikt werd.

Ook is er een zeer multifunctioneel wapen te zien, namelijk een hamer met aan het andere uiteinde een flesopener (handig voor de klushobbyisten). Op de vraag of objecten die je ook in de doorsnee keukenla liggen ook echt het doel was van de actie kregen wij het volgende antwoord van de woordvoerder van de burgemeester:

‘Dit soort items kunnen ook als steekwapen gebruikt worden. Het feit dat inwoners deze inleveren, geeft aan dat ze ervan af willen, dan is het goed dat ze dit op een veilig en verantwoorde manier kunnen doen.’

Geen deodorant

We moesten even goed kijken of het niet om deodorant ging, maar tussen de messen, geweren en pistolen staan ook drie bussen pepperspray. De (straat)synoniemen hiervoor zullen we je besparen. Ook ligt er een boksbeugel, in 2023 waren dat er nog vijf. 

Zoals gezegd is de wapenkennis op onze redactie beperkt en staan er ook nog een aantal objecten op de foto waarvan we niet precies weten hoe we die nou moeten typeren. Kan iemand ons bijvoorbeeld vertellen wat de twee cilindervormige objecten zijn rechts onderaan de foto? Wij horen het graag.

Onderstaand de foto’s van de wapeninleveractie in 2023 en 2024.

De opbrengst in 2023
De opbrengst van dit jaar

Door: Rick Nieborg, info van zaanstad.nl & woordvoering Zaanstad, foto’s: Zaanstad.