Dierenbelangenorganisaties maken zich ernstige zorgen over het lot van meer dan 100 gevangen Oostzaanse muskuseenden. Ze zijn een gezamenlijke inzamelingsactie gestart om de dieren te redden en naar een veilige opvang te verplaatsen. Wethouder Nijssen had eerder beloofd dat de eenden goed herplaatst zouden worden.

Comité Dierennoodhulp, Diervriendelijk Nederland, Zwerfkip & Zo, Dierenrechten Alliantie en Stichting Flappus zamelen geld in om de muskuseenden te redden. Deze eenden zijn door de gemeente Oostzaan via Anticimex naar dierenhandelaar Hoogendoorn gebracht. Het doel is om ze te verplaatsen naar de opvang Akka’s Ganzenparadijs, waar ze veilig kunnen leven.

Hoewel wethouder Nijssen beloofde dat de eenden goed herplaatst zouden worden, vrezen de organisaties dat ze bij Hoogendoorn als overtollig worden gezien en mogelijk als voedseldieren eindigen. De organisaties uiten hun zorgen omdat de eenden in de nieuwsbrief van Hoogendoorn worden aangeprezen voor commerciële doeleinden. Volgens Sandra van de Werd draagt dit bij aan het landelijke probleem van gedumpte muskuseenden:

“Het is toch niet de bedoeling van de gemeente Oostzaan om eraan bij te dragen dat het landelijk overlastprobleem van deze dieren nog groter wordt?

Ook hoofdredacteur Merel Kan maakt zich zorgen en heeft een “briefje aan wethouder Stijn Nijssen” geschreven.

Er is 5.000 euro nodig om de eenden veilig naar Akka’s Ganzenparadijs te brengen. Voor 50 euro per eend kan een nieuw thuis worden geregeld. De eerste 500 euro is door de organisaties zelf gedoneerd.

Hoe kun je doneren?

Wil je helpen om de muskuseenden te redden? Maak dan je bijdrage over naar:

Triodos Bank: NL40 TRIO 0254 7146 25
Ten name van: Comité Dierennoodhulp
Vermelding: “Muskuseenden Oostzaan”

Door: Nick Boeske. Info: Comite Dierennoodhulp en eerdere artikelen. Foto: De Orkaan.