Het wordt bouwen aan de Heiligeweg in Krommenie. Deze week kwam een aanvraag voor een omgevingsvergunning voor Heiligeweg 7 bij de gemeente binnen voor een woongebouw met vijf appartementen. Daarvoor moet het huidige pand gesloopt worden.

In september 2024 werd al een plan ingediend om twaalf appartementen, drie hotelsuites en een winkel aan de Heiligeweg 13 te bouwen. Dat plan voldeed niet aan het bestemmingsplan: het was te hoog, het bebouwingspercentage is te hoog, en bovendien is het hotel geen ‘echt’ hotel. Zaanstad moet over deze afwijking nog wel een besluit nemen en de aanvraag definitief goedkeuren.

Winkeliersvereniging DOKA maakte zich zorgen over de ontbrekende parkeerplaatsen in dat plan. Ze gaven aan dat de parkeerdruk nu al erg hoog is en dat dit nog meer zal toenemen. Ze vinden dat er te weinig openbare kort-parkeerplaatsen beschikbaar zijn en willen dan ook dat de blauwe zone verder wordt uitgebreid naar beide kanten van de Heiligeweg. Door het nieuwe plan zal het tekort uiteraard toenemen.

ROSA diende een agenda-initiatief in over nr 13, daarin kwam ook nr. 7 aan de orde, ROSA was blij dat dat pand er nog stond:

‘Foto’s van de situatie aan het eind van de negentiende eeuw laten nog een hele een rij houten gevels zien, deels ook uit voorgaande eeuwen. Daar is tegenwoordig nog slechts een enkele van over, met het houten huis op Heiligeweg 7 als pronkstuk, helaas nu in de schaduw gesteld door de te hoge, moderne appartementen er pal naast. Iets soortgelijks dreigt twee huizen verderop, op nummer 13, ook weer te gaan gebeuren.’

ROSA-fractieleider Hans Kuyper zou eigenlijk willen dat er strenger wordt gekeken naar het gebied van de ‘Linten, Dijken en Paden’, waar volgens hem ook de Heiligeweg onder zou moeten vallen. Het ziet er volgens hem bij deze ‘snode plannen’ niet best uit. Kuyper heeft wel wethouders Tuijn (wonen) en Groothuismink (monumenten) meteen ingeseind, maar vreest dat er niet erg veel aan te doen is: ‘het is geen monument’, hij hoopt dat de wethouders ‘een list’ verzinnen om het pand te behouden.

Op Funda werd nr. 7 aangeboden als ‘beleggingsobject’, het zou voor € 650.000 zijn verkocht. Nu zou het bedrijf ‘Taxi Jaap’ op dit adres zijn gevestigd.

Tegen de aangevraagde omgevingsvergunning kan nog geen bezwaar worden ingediend. Dat kan pas als erop besloten wordt.

Heiligeweg in 1935. Volgens het Kadaster is nr 7 overigens uit dat jaar. De gevel van nr 7 heeft overigens wel dezelfde vorm als het huidige pand.

UPDATE: Uit bovenstaande foto lijkt al af te leiden dat 1935 niet het bouwjaar lijkt te zijn. Het huis maakt deel uit van een bestaand rijtje en is dus niet net gebouwd, ook in de reacties wordt gesuggereerd dat het veel ouder is. Hans Kuyper kreeg een mailtje van Wim Andrea van het Historisch Genootschap Krommenie, die het pand Heiligeweg 7 een leeftijd van 390 jaar geeft.

Door Piet Bakker op basis van aangevraagde omgevingsvergunning. Foto boven: De Orkaan.