Geen brieven, paketten en postzegels meer, maar voor rugklachten kan je er wel terecht.

Tussen 2017 en 2020 plaatsten we 100 (honderd!) keer een aflevering van de Geveltoerist: De Orkaan (vaak een Orkaan-lezer) keek omhoog en zag een oude bestemming op de gevel. Erfgoed is vooral goed kijken. We zien nog steeds veel gevels met een geschiedenis. Vanaf juni 2024: The Return of The Geveltoerist!

Postkantoor Koog-Zaandijk

Bij het voormalige postkantoor van Koog-Zaandijk op Stationsstraat 80 in Koog aan de Zaan is het woord telefoon boven de ingang van de vroegere telefooncel naast de ingang, helaas weggehaald maar daarvan hebben we nog een foto uit 2017. Ook is er nog een gevelsteen met daarop de Rijksleeuw die aan de vroegere bestemming herinnert.

Het postkantoor is in 1939 gebouwd en werd een jaar later geopend ter vervanging van het oude hulppostkantoor dat sinds 1881 op Stationsstraat 3-5 was gehuisvest.

Voor 1881 hadden Koog en Zaandijk ieder een eigen hulppostkantoor, dat van Koog aan de Zaan zat sinds 1858 in de Dubbele Buurt en dat van Zaandijk stond sinds 1850 aan de Lagedijk nabij het Guispad.

Het heeft dienstgedaan tot 2002 toen de postkantoren van Zaandam en Wormerveer de taken overnamen. Tegenwoordig is er een chiropractie op Stationsstraat 80.

Postkantoor in aanbouw in 1939 (Gemeentearchief Zaanstad) met op de achtergrond pakhuis Helios dat we ook al eens langs zagen komen in de Geveltoerist. Rechts boven de gevelsteen met de Rijksleeuw die nog steeds aanwezig is (foto onder).
De Rijksleeuw op de gevel (Bert Versteeg)
De ingang in 2017 (Piet Bakker)

De Geveltoerist op de kaart

We hebben nu al: huisdokter, speeltuinvereniging, palmoliefabriek, basisschool, een auto- lak- en spuitinrichting, RK jongensschool, school met den bijbel, kleuterschool, papier-pakhuis, kaaspakhuis, badhuis, snackbar, café, hotel, kaas-, kleding-, groente-, mode-, levensmiddelen-, supermarkt, baby-zaak, fietsen- en meubelwinkel, garage, schildersbedrijf, weeshuis, een jongelings vereeniging, kerk, synagoge, muziekhandel, ziekenhuis, apotheek, sigarenwinkel, juwelier, kapper, loodgieter, slijperij, thank-you-muurtje, watersnood-herinnering, gemeentehuis, polderhuis, warenhuis, rusthuis, torpedo bergingsvaartuig, verzekeringskantoor, gemaal, flatgebouw, bakkerij, melkinrichting en zuivelfabriek, slagerij, krantengebouw, cantine, drukkerij, papiermagazijn, sigaren-, kaas-, verf-, zeep-, veevoeder-, essence-, stijfsel- en machine-fabriek, zwembad, kindertehuis, effecten-commisionair, Ons Huis, postkantoor, doktershuis.

Verken alle gevels uit onze serie op de kaart hieronder of klik rechts boven in het venster om de kaart in een grote versie te zien. Bij elke plek is een foto opgenomen en de link om naar het verhaal achter de foto te gaan.

Bekijk hier alle afleveringen van De Geveltoerist.

Door Bert Versteeg. Foto’s: Bert Versteeg en Piet Bakker. Oude foto uit Gemeentearchief Zaanstad. Kaart: De Orkaan.