Vanaf 20 oktober treedt een nieuwe dienstregeling in werking voor het busvervoer in de Zaanstreek, zo meldt busbedrijf EBS. De vervoerder beloofde vanaf 1 september 2024 de dienstregeling ‘in stappen uitbreiden’, dat werd dus ietsje later.

Medio 2025 hoopt EBS de volledige dienstregeling te gaan rijden, maar in feite had die dienstregeling natuurlijk in december 2023 al in moeten gaan.

De nieuwe regeling brengt veranderingen met zich mee ten opzichte van de huidige regeling. Waaronder het herstel van de rechtstreekse verbindingen van de R-net lijnen 305, 314, 316 en 391 naar Amsterdam Centraal. Deze lijnen rijden voortaan weer via de IJtunnel en de Prins Hendrikkade, wat zorgt voor een kortere reistijd voor veel reizigers die naar het centrum van Amsterdam willen.

Voordelen voor Zaanse reizigers

De belangrijkste verbetering voor reizigers uit de Zaanstreek is de terugkeer van de directe busverbinding naar Amsterdam Centraal. Dit betekent dat de omweg via Metrostation Noord en Noorderpark vervalt, waardoor de reistijd naar de hoofdstad korter wordt. Vooral mensen die dagelijks naar het centrum reizen, profiteren hiervan. Daarnaast rijden de bussen naar Amsterdam Noord (lijnen 100, 104, 112 en 119) tijdens de spits elk tien minuten. 

Nadelen voor Zaanse reizigers

De nieuwe dienstregeling kent ook nadelen, vooral voor mensen die buiten de spits of in het weekend reizen. Veel buslijnen, waaronder de belangrijke R-net lijnen 305, 314, 391 en 394, rijden in het weekend minder vaak. Dit kan leiden tot langere wachttijden, wat vooral reizigers die voor werk of recreatie in het weekend afhankelijk zijn van het openbaar vervoer zal raken.

Ook vervallen de spitslijnen 276, 277 en 278, die normaal reizigers uit de Zaanstreek naar Amsterdam Zuidoost brachten. Deze reizigers zullen nu moeten overstappen op andere R-net lijnen, of via Amsterdam Centraal reizen en daar de metro nemen. Dit betekent meer overstappen en langere reistijden, vooral tijdens drukke spitsuren.

Personeelstekort blijft voelbaar

Het personeelstekort houdt aan. Ondanks de aanwerving van nieuwe buschauffeurs kan nog niet de volledige dienstregeling worden uitgevoerd zoals gewenst en beloofd. Hierdoor zijn bepaalde ritten tijdelijk geschrapt. 

Meer informatie en ondersteuning

Voor reizigers die de veranderingen willen inzien, zijn de nieuwe routes en vertrektijden te vinden op meerplus.nl en in de MeerPlus app. Daarnaast zullen reisassistenten op 21, 22 en 23 oktober aanwezig zijn op drukke knooppunten in de Zaanstreek om vragen te beantwoorden en reizigers te helpen bij het plannen van hun reis.

Door: Merel Kan, informatie EBS, Orkaan-archief