‘Momenteel geeft de klok twee keer per dag de juiste tijd aan,’ zegt ontwikkelaar Patrick van Nek met een vleugje optimisme. De historische klokkentoren op Pakhuis Hollandia in Wormer staat echter al meer dan een jaar stil.

Waar de klok ooit het ritme van de dag bepaalde voor de omwonenden, is het nu een stille herinnering aan vervlogen tijden. De restauratie en modernisering van de klok, uitgevoerd door de Stichting tot Behoud van het Torenuurwerk, werd enkele jaren geleden zorgvuldig afgerond. Het project was een bron van trots, vooral voor Jan Scholtens van de stichting.

Scholtens merkte als een van de eersten dat ‘zijn’ klok niet meer werkte, en hij was niet de enige. Vanuit zowel Wormer als Wormerveer ontvingen wij meerdere noodkreten. Zelfs vandaag de dag, terwijl de meeste mensen een draagbare telefoon bij zich hebben om de tijd te zien, wordt de klok nog steeds node gemist.

De klok, die in 1912 hoog op het graanpakhuis werd geplaatst, was een belangrijk oriëntatiepunt voor arbeiders in de omgeving en voor schippers op de Zaan. Inmiddels is het gebouw een Rijksmonument.

Van Nek vertelt dat hij zich bewust is van het belang van de klok:

 ‘De bouwwerkzaamheden zijn ingrijpend en gaan gepaard met noodzakelijke veiligheidsmaatregelen. De klok loopt op elektriciteit, en stroomonderbrekingen zijn een onvermijdelijk onderdeel van de renovatie. De gemeente heeft de vergunningsaanvraag goedgekeurd, waarbij zowel de uitbreiding van het pand als het behoud van de monumentale status centraal staan.’

De ontwikkelaar heeft contact met de Stichting tot Behoud van het Torenuurwerk, en de klok zal weer gaan werken. Wanneer precies, blijft onduidelijk: ‘Over een half jaar?’

Wij zetten de timer!

Door: Merel Kan, met info Patrick van Nek en van Jan Scholtens. De foto boven is van Renée Koopman