Deze week behandelen de rechtbanken in Haarlem en Alkmaar diverse zaken uit de Zaanstreek. Op de agenda staan onder andere een grootschalige drugszaak, gepleegd in Oostzaan en Wormer, handel in Oost-Europese wapens en een gewelddadige overval waarbij Pokémonkaarten zijn buitgemaakt.

Hieronder een overzicht van de zittingen die gepland staan voor verschillende kamers:

Meervoudige kamer Haarlem

Een van de opvallendste zaken van de week gaat over een verdachte die betrokken zou zijn bij het plannen van de export van drugs zoals crystal meth, heroïne, cocaïne en XTC via Encrochat. De zaak wordt maandag *pro forma behandeld en de misdrijven zijn gepleegd in Oostzaan en Wormer. De verdachte wordt daarnaast beschuldigd van de productie en het bezit van grote hoeveelheden drugs, evenals het bezit van een vuurwapen en spullen voor een drugslab.

Politierechter Haarlem

De week begint met een zaak waarin de verdachte wordt beschuldigd van diefstal van een sleutelbos en een mobieltje, en van het vernielen van een autoraam in Zaandam. Woensdag moet iemand voorkomen die weigerde een blaastest te doen en een gehandicaptenvoertuig bestuurde in Zaandijk.

Meervoudige kamer Alkmaar

De rechtbank in Alkmaar behandelt maandag een zaak waarin een verdachte wordt beschuldigd van de handel in het semiautomatische Oostblokwapen Skorpion, de verkoop van cocaïne en het bezit van 14 vlindermessen in Assendelft. Op dinsdag dient een zaak over een poging tot gewelddadige diefstal van verdovende middelen, Pokémonkaarten en geld uit een woning in Zaandam. Aan het einde van de dag wordt een zaak behandeld over de verlenging van tbs van een Zaandammer, opgelegd wegens kinderpornografie.

Politierechter Alkmaar

Op maandag begint de week met een zaak waarin iemand terechtstaat voor het negeren van een gebiedsverbod, weigeren van een bloedproef, doorrijden na een aanrijding en het veroorzaken van gevaar op de weg in Zaandam. Later die dag wordt opnieuw een zaak behandeld van een bestuurder die onder invloed van alcohol gevaar op de weg veroorzaakte en doorreed na een aanrijding in Zaandam.

De volgende dag staat een persoon voor de rechter, verdacht van mishandeling van zijn of haar partner, doodsbedreiging en vernieling van een auto in Oostzaan. Daarna worden twee mishandelingszaken behandeld, gepleegd in Zaandam.

Tijden, details en de adressen van rechtbanken zijn te vinden op de site van de Rechtbank Noord-Holland.

*Een pro-forma zitting is een formele, voorbereidende rechtszitting waarbij de zaak nog niet inhoudelijk wordt behandeld. Dit wordt vaak gedaan om de voortgang van de zaak te bewaken en bijvoorbeeld de voorlopige hechtenis van de verdachte te verlengen. Tijdens een pro-forma zitting worden nog geen bewijzen besproken of oordelen geveld, maar wordt de zaak uitgesteld naar een latere datum voor een inhoudelijke behandeling.

Door Nick Boeske. Info: Zittingsrooster rechtbank Haarlem. Foto: De Orkaan.