Langs een van de lange tafels in het gemeentehuis staat een grijze vitrine met daarin allerlei herinneringen aan de muziekverenigingen uit Zaanstad: ‘het is een tentoonstelling over de Zaanse muziek, dat past goed bij het thema vijftig jaar Zaanstad’.

In de ontvangsthal van het gemeentehuis (en een klein beetje bij het archief van de gemeente) is de nieuwe expositie te zien. In een vitrine staat aan tweehonderd jaar muziek in Zaanstad. Vlaggetjes, instrumenten, foto’s en een uitgebreide tijdlijn zijn te bekijken achter het glas.

Helemaal links staan foto’s van de allereerste muziekverenigingen. Loop je naar rechts, dan zie je meer actuele gebeurtenissen. Zoals een optreden bij de Sinterklaasintocht van 2018.

Logistieke operatie

De expositie is gecoördineerd door Aimee Klerk, archiefmedewerker bij Zaanstad. Zij vertelt:

‘In het thema vijftig jaar Zaanstad hebben wij deze expositie in het gemeentehuis ingericht. Van alle muziekverenigingen hebben we foto’s, instrumenten en vlaggetjes verzameld. Samen vormen die de expositie. Mensen van muziekverenigingen werden aangespoord door ons om in hun archieven te duiken. Zo kwamen de leukste dingen naar voren. Met boodschappentassen vol stapten muzikanten hier naar binnen’

De keuze voor een muziekexpositie komt niet van Klerk. Achter het hele idee zitten strategisch adviseur bij de gemeente Paulijn de Bruijne en voorzitter van het Zaandijks Fanfare Corps, Wilma Vloon.

Vandaag, 10 oktober, is de expositie officieel geopend en deze is tot en met 3 januari te bezichtigen. Gebruik de pijltjes om langs de verschillende foto’s te gaan (of swipe).

Tekst & Foto: Sascha Timmerman. Informatie van Aimee Klerk, coördinator expositie.